Estonia: un avion rusesc i-a încălcat spaţiul aerian în Marea Baltică

Avion rusesc Iliuşin Il-76
Avion rusesc Iliuşin Il-76 (Wikimedia.org)

Estonia a declarat că un avion de transport al armatei ruseşti i-a încălcat spaţiul aerian în apropierea Insulei Vaindloo în Marea Baltică.

Incidentul a avut loc luni şi reprezintă prima presupusă încălcare a spaţiului aerian eston de către un avion rusesc în acest an, după ce naţiunea baltică a raportat câteva incidente similare în 2016 şi 2017.

Armata estonă a declarat că avionul rusesc Iliuşin Il-76 a petrecut mai puţin de un minut în spaţiul aerian al Estoniei.

De asemenea, armata estonă a afirmat că avionul rusesc a avut transponderul pornit şi a prezentat autorităţilor estone un plan de zbor. Cu toate acestea, avionul nu a avut niciun contact radio cu serviciul eston pentru navigaţie aeriană.

Ministerul eston de Externe a înmânat ambasadorului rus o notă de protest din cauza incidentului, deşi Ministerul rus al Apărării a negat acuzaţia.

“Zborul s-a desfăşurat în strictă conformitate cu regulile internaţionale de utilizare a spaţiului aerian. Graniţele altor state nu au fost încălcate, lucru care a fost confirmat prin mijloace obiective de monitorizare”, a precizat Ministerul rus într-o declaraţie.

Vaindloo se află în apropierea unui coridor prin care zboară avioanele militare şi de transport ruseşti pentru a ajunge din regiunea Sankt Petersburg către enclava rusă Kaliningrad din Marea Baltică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe