Atentatul Skripal. Marea Britanie va răspunde “într-o manieră corespunzătoare”

Ministrul britanic de finanţe Philip Hammond
Ministrul britanic de finanţe Philip Hammond (Getty Images)

Ministrul britanic de Finanţe, Philip Hammond, a declarat că ţara sa va răspunde “într-o manieră corespunzătoare” dacă se află că un stat străin a fost implicat în otrăvirea unui fost spion rus pe teritoriul britanic.

“Aceasta este o investigaţie a poliţiei ce va fi condusă pe bază de dovezi şi va trebui să mergem acolo unde ne duc dovezile”, a afirmat Hammond pentru BBC.

“Prin urmare, trebuie să permitem investigaţiei poliţieneşti să îşi urmeze cursul. Dar, dacă dovezile indică implicarea unui stat străin, atunci, în mod evident, acest lucru va fi într-adevăr grav şi guvernul va răspunde într-o manieră corespunzătoare”, a adăugat oficialul britanic.

Fostul agent dublu rus Serghei Skripal şi fiica sa Iulia au fost găsiţi inconştienţi în 4 martie pe o bancă din oraşul sudic Salisbury, iar acum se află în stare critică.

Poliţia britanică a declarat că un gaz iritant a cauzat deteriorarea gravă sănătăţii celor doi, dar nu a publicat numele agentului chimic.

Skripal a dezvălui numele a zeci de agenţi ruşi serviciilor britanice de informaţii înainte să fie arestat în Moscova în 2004. Doi ani mai târziu, Skripal, fost colonel al serviciului de informaţii militar rus, a fost condamnat la 13 ani închisoare, însă în 2010 s-a refugiat în Marea Britanie după un schimb de spioni ruşi făcut de cele două ţări.

Mass media britanică a făcut speculaţii că Rusia ar fi putut juca un rol în acest atac.

În 2006, anul condamnării lui Skripal, a avut loc un alt incident similar, şi anume asasinarea la Londra a fostului spion rus Alexander Litvinenko, care a murit după ce a fost otrăvit cu o doză letală de poloniu-210. Se crede că cei care l-au asasinat sunt Andrei Lugovoi şi Dimitri Kovtun, ambii având legături cu serviciile ruse de informaţii. De altfel cei doi s-au refugiat imediat la Moscova (unul dintre ei chiar a petrecut scurt timp la o clinică de detoxifiere imediat după incident). Rusia a declarat că refuză să îi extrădeze pe cei doi suspecţi pentru a fi anchetaţi în Marea Britanie.