Este oficial, formaldehida produce cancer

Îndulcitori artificiali: digestia aspartamului care se poate găsi în produsele NutraSweet, Equal, şi Canderel produce formaldehida, care se acumulează în organe şi ţesuturi şi alterează ADN-ul.
Îndulcitori artificiali: digestia aspartamului care se poate găsi în produsele NutraSweet, Equal, şi Canderel produce formaldehida, care se acumulează în organe şi ţesuturi şi alterează ADN-ul. (Justin Sullivan / Getty Images)

Reuters a raportat pe 11 iunie ca guvernul SUA a adaugat substanta formaldehida pe lista sa oficiala de agenti generatori de cancer. Formaldehida se gaseste in lucruri precum plastic si unele lichide de curatat, saruri de baie, etc. Ceea ce nu se afla din acel articol este ca formaldehida poate fi produsa de dieta noastra.

O sursa de formaldehida este metanolul (cunoscut ca alcoolul lemnului), pe care corpul il poate produce prin digestia indulcitorului artificial aspartam (NutraSweet, Equal, Canderel).

Cercetarea publicata in iunie 1998 in Life Sciences a demonstrat la animale ca o ingerare scazuta de aspartam poate duce la acumularea de formaldehida in diferite parti ale corpului, incluzand ficatul si rinichii.

In plus, cateva studii umane publicate in Journal of Occupational Medicine in decembrie 1983, in American Industrial Hygiene Association Journal in 1982 si Fortschritte der Medizin in 1980 au descoperit ca expunerea la nivele scazute si constante de formaldehida poate fi conectata cu diferite probleme de sanatate, incluzand dureri de cap, oboseala, apasari in piept, ameteli, lipsa de concentrare, atac de cord si handicapuri comportamentale.

Cu toate ca nu au fost efectuate studii de lunga durata asupra oamenilor, ele au fost facute pe animale. Intr-un studiu publicat in aprilie 2006 in Environmental Health Perspectives, cercetatorii au dat aspartam la sobolani de la varsta de opt saptamani, pana au murit.

Sobolanii care consumau aspartam au avut un risc semnificativ mai mare pentru cateva forme de cancer, incluzand limfom si leucemie. Un risc crescut pentru aceste probleme a fost descoperit chiar si la nivele de aspartam mai mici decat nivelele maxime permise oamenilor.

In timp ce Europa nivelele de siguranta sunt de 40 mg de aspartam per kg de corp pe zi, la sobolani s-a demonstrat ca exista un risc crescut de cancer chiar si la aceasta cantitate.

In Europa, organizatia care stabileste dozajele de aspartam este Autoritatea Europeana de Siguranta Alimentara (EFSA). Recent, doi membri ai parlamentului european (MEP) au acuzat EFSA ca nu folosesc in mod corect datele despre aspartam si chiar pierd informatii critice.

O lista de lucruri de care putem fi siguri:

  1. Consumarea aspartamului creste expunerea la formaldehida.
  2. Formaldehida cauzeaza cancer.

Sfatul meu este de a evita aspartamul (in afara de cazul in care nu va pasa daca va imbolnaviti de cancer).

Dr. John Briffa este un doctor din Londra si autor in domeniul nutritiei si medicinei naturale. Website-ul sau este DrBriffa.com .

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură