Establishmentul strânge laţul şi mai mult. Alex Jones şi Infowars interzişi permanent pe Twitter

După măsuri similare luate de alţi giganţi hi-tech, nici Twitter nu îi va mai permite lui Alex Jones să deţină vreun cont pe platforma sa. Emisiunea lui Jones, Infowars, este cunoscută pentru teoriile exagerate şi conspiraţioniste.
Alex Jones
Alex Jones (Getty Images)

Alex Jones, un jurnalist cunoscut pentru abordarea unor subiecte sensibile şi promovarea unor teorii pe care mulţi le consideră conspiraţioniste – deşi unele dintre ele s-au dovedit ulterior a fi reale – a fost interzis joi pe Twitter în mod permanent. Măsura a fost aplicată la o zi după ce directorul general al Twitter, Jack Dorsey, a participat la o audiere în Congres, în care congresmanii republicani i-au pus întrebări în legătură cu presupusa sa atitudine părtinitoare împotriva vocilor conservatoare pe platforma sa socială, potrivit Deutsche Welle.

Compania a făcut anunţul pe contul său @TwitterSafety: “Astăzi, suspendăm permanent @realalexjones şi @infowars de pe Twitter şi Periscope”.

Interdicţia a fost anunţată după măsuri similare luate de Apple, YouTube şi Facebook care, luna trecută, au şters podcast-urile şi canalele lui Jones, invocând standardele comunitare. În timp ce Apple şi YouTube au emis o interdicţie permanentă, Facebook l-a interzis pentru o perioadă mai scurtă pe Jones. De asemenea, iniţial Twitter suspendase contul lui Jones, care are aproximativ 900.000 de suporteri, pentru o perioadă de o săptămână.

Twitter a rezistat apelurilor pentru interzicerea totală a lui Jones, însă un material video postat miercuri de acesta aparent a încălcat politica companiei împotriva “comportamentului abuziv”, a susţinut gigantul american. În materialul video, Jones este văzut criticându-l pe jurnalistul Oliver Darcy de la CNN în Washington DC, unde acesta a participat la două audieri congresionale pe tema mass mediei sociale.

Twitter a mai declarat că Jones nu va putea să creeze un nou cont pe platformă sau să preia alte conturi existente deja.

ONG-ul american Southern Poverty Law Center l-a numit pe Jones “cel mai prolific teoretician al conspiraţiilor în America contemporană”. Deşi nu este singurul, Jones a susţinut, printre altele, că atacurile teroriste din SUA din 11 septembrie 2001 au fost orchestrate de elemente din guvernul american.

Dar una dintre cele mai controversate provocări a fost afirmaţia sa că masacrul din 2012 de la liceul american Sandy Hook a fost înscenat, folosind cuvinte precum “actori de criză”, ca parte a unui complot împotriva drepturilor de a purta arme de foc în SUA.

Drept urmare, Jones a fost dat în judecată de multe familii ale victimelor, care l-au acuzat că foloseşte suferinţa lor pentru a-şi extinde audienţa.

Paul Joseph Watson, editor şi jurnalist la Infowars, a declarat într-o postare pe Twitter că decizia luată de giganţii hi-tech împotriva lui Alex Jones reprezintă o cenzură şi urmăreşte să îi ajute pe democraţii americani în alegerile naţionale din această toamnă.

“Se consideră că Infowars a avut în mare parte un rol cheie în alegerea lui Donald Trump. Prin interzicerea Infowars, big tech-ul se implică într-un proces de interferare cu procesul electoral cu doar trei luni înaintea alegerilor cruciale de la mijlocul mandatului”, a scris Watson pe pagina de website a Infowars.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe