Escaladarea crizei din eurozonă ar prezenta 'riscuri serioase' pentru redresarea economică a Europei de Est (BERD)

Epoch Times România
23.07.2011

Orice escaladare a crizei din zona euro ar prezenta 'riscuri serioase' pentru redresarea economică din Europa de Est şi ar putea împinge părţi ale regiunii într-o nouă recesiune, a avertizat Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), preluată de Financial Times în ediţia de joi.

Avertismentul vine odată cu publicarea vineri, 15 iulie, a previziunilor băncii privind creşterea economică pentru cele 29 de ţări din regiunea sa de operare, pregătite înainte de summitul de joi al liderilor eurozonei. BERD s-a concentrat pe un scenariu de bază care presupune o soluţionare ordonată a crizei datoriilor din Grecia şi a ridicat uşor estimarea sa de creştere regională la 4,8% pentru acest an de la 4,6%, aşa cum prevăzuse în luna mai.

Cu toate acestea, banca şi-a înăsprit tonul cu privire la impactul potenţial al unui eventual eşec de a rezolva criza din Grecia într-o manieră ordonată, prin comparaţie cu previziunile sale anterioare.

Europa emergentă a fost una dintre regiunile cele mai afectate de criza financiară globală în 2008-2009, după ce recurgerea la credite ieftine, de dinainte de criză, a creat deficite de cont curent mari în multe ţări. Cu toate acestea, după sprijinul financiar internaţional oferit mai multor ţări şi iniţierea unor acţiuni de a repara dezechilibrele, regiunea a fost până în prezent relativ puţin afectată de criza din zona euro.

Erik Berglof, economist şef la BERD, susţine însă că o aprofundare a problemelor zonei euro ar putea afecta Europa de Sud-Est, şi în special noii membri ai UE din Europa Centrală şi de Est.

Europa de Sud-Est este expusă riscului, deoarece relansarea sa economică este încă fragilă şi o proporţie semnificativă din sistemul său bancar este deţinută de bănci greceşti, a adăugat el, subliniind că Bulgaria, România, Serbia, Macedonia şi Albania deţin toate filiale 'sistemice' ale băncilor greceşti.

În aceste condiţii, BERD a lucrat cu Fondul Monetar Internaţional şi cu autorităţile locale pentru a încerca să elaboreze o 'protecţie' a acestor ţări faţă de problemele cu care se confruntă băncile din Grecia.

Mult mai severă s-ar dovedi 'o lovitură în centrul' eurozonei, care să afecteze atât creşterea din zona euro, cât şi capacitatea băncilor vest-europene, care domină o mare parte din Europa Centrală şi de Est, - deşi acesta este un risc mai mic, a adăugat economistul BERD.

Banca a mai precizat că fostele republici sovietice sunt mai puţin susceptibile să fie afectate de problemele din zona euro, cu excepţia Belarusului, unde problemele privind balanţa de plăţi, care au dus la o devaluare de 36 de procente a rublei, s-au accentuat joi, atunci când agenţia Moody's a scăzut ratingul pentru bondurile guvernamentale în valută şi în moneda locală de la B2 la B3.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor