Erdogan respinge acuzaţiile că Doha susţine terorismul. Promite ajutor Qatarului

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a negat vineri acuzaţiile că guvernul din Doha susţine terorismul şi a cerut suspendarea unei blocade economice aplicate împotriva Qatarului de către vecinii săi arabi.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a acuzat din nou Qatarul, vineri, că finanţează terorismul la un nivel foarte înalt, în timp ce un grup de state regionale, condus de Arabia Saudită, a publicat o listă de persoane fizice şi organizaţii asociate cu micuţul stat arab, susţinând că au o natură teroristă, intensificându-şi boicotul asupra naţiunii peninsulare.

Pe lista “teroriştilor” se află liderul egiptean al Frăţiei Musulmane, Yousef al-Qaradawi, şi 12 organizaţii de caritate finanţate de Qatar. Turcia, ca şi Qatarul, a susţinut Frăţia Musulmană, care a condus un guvern ales în Egipt în 2013 înainte să fie alungată de la putere de preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi.

„Până în prezent nu am observat Qatarul oferind susţinere terorismului”, a declarat Erdogan în Istanbul, adăugând că Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egiptul şi Bahrainul „au descris fundaţiile [incluse pe listă], care au fost înfiinţate pentru a oferi diferite servicii, ca fiind organizaţii teroriste. Un astfel de lucru nu ar trebui să se întâmple. Cunosc acele fundaţii”.

Erdogan a precizat că Turcia va accelera planurile pentru desfăşurarea de trupe în Qatar şi pentru a se asigura că statul arab va avea la dispoziţie alimente şi medicamente în ciuda blocării tuturor legăturilor terestre, aeriene şi maritime cu Doha, de către Arabia Saudită şi alte câteva naţiuni arabe aliate cu Riadul.

Ministrul de externe al Qatarului a declarat vineri că sancţiunile impuse de celelalte state arabe reprezintă un “asediu nedrept” care încalcă legea internaţională, cerând un dialog între cele două tabere pentru a se putea soluţiona disputa.

În timp ce Trump a continuat să ţină partea saudiţilor în impasul lor cu Qatarul, secretarul de stat american Rex Tillerson a cerut vineri o relaxare a blocadei arabe.

Erdogan a afirmat că Arabia Saudită, în calitate de stat arab dominant în regiunea Golfului, ar trebui să conducă eforturile de unificare a “frăţiei” arabe în loc să o divizeze.

În plus, Erdogan a semnat un ordin legislativ pentru desfăşurarea de trupe la o bază aeriană turcă din Qatar, în semn de susţinere pentru Doha, promiţând în acelaşi timp că va furniza naţiunii izolate alimente şi medicamente.

„Există unii care nu sunt încântaţi de faptul că suntem alături de fraţii noştri din Qatar, că le furnizăm alimente. Îmi pare rău dar vom continua să oferim Qatarului suport de orice natură”, a adăugat liderul turc.

De asemenea, Iranul s-a oferit să permită Qatarului să îi folosească porturile sudice pentru a-şi desfăşura activităţile vitale de import, pentru a face faţă blocadei. Anunţul a fost făcut de ministrul de Externe al Qatarului, şeicul Mohammed bin Abdulrahman al-Thani.

Qatarul importă aproape toate produsele sale, dar al-Thani a declarat că doar 16% dintre stocurile de alimente ajung în Qatar prin ţările care au impus actuala blocadă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe