Qatarul plasează armata în stare de alertă ridicată de teama unei incursiuni iminente

Ultimatum-ul transmis de saudiţi Qatarului, care implică mai multe cerinţe, inclusiv ruperea tuturor relaţiilor cu Frăţia Musulmană şi Hamas, a determinat micuţa naţiune din Golf să ia unele măsuri dramatice, printre care plasarea armatei la un nivel ridicat de alertă.
Membri ai forţelor armate ale Qatarului.
Membri ai forţelor armate ale Qatarului. (Getty Images)

Potrivit unui raport publicat miercuri de Arabia CNN (şi confirmat pe plan local), oficiali americani au declarat că au observat o activitate intensificată a armatei Qatarului, în condiţiile în care statul, de teama unei incursiuni militare iminente, şi-a plasat armata la cel mai ridicat nivel de alertă.

Sursele au susţinut că armata Qatarului a plasat 16 tancuri Leopard în Doha, în cadrul pregătirilor pentru o potenţială incursiune militară a statelor învecinate din Golf. Mai mult, Ministerul Apărării din Qatar aparent a trimis o scrisoare guvernelor din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Bahrain, susţinând că va trage asupra oricărei nave care aparţine acelor state, în cazul în care pătrunde în apele sale teritoriale, a declarat un oficial american. De altfel, unii oficiali americani au precizat că situaţia din Qatar nu a afectat operaţiunile militare şi securitatea americană în această ţară.

Escaladarea tensiunilor a avut loc în aceeaşi zi în care preşedintele american Donald Trump aparent şi-a schimbat poziţia faţă de Qatar deşi, în ziua precedentă, lăudase faptul că alte naţiuni învecinate din Golf au suspendat legăturile diplomatice cu Doha, care găzduieşte o bază militară americană crucială pentru lupta împotriva grupului jihadist Statul Islamic. CNN a relatat că, într-o discuţie telefonică cu emirul Qatarului, Trump i-a întins acestuia “ramura de măslin”, oferindu-se să ajute părţile să îşi rezolve problemele şi chiar le-a invitat la o întâlnire la Casa Albă, dacă este necesar.

Referindu-se la convorbirea telefonică de miercuri, Casa Albă a declarat că liderul american “a subliniat necesitatea ca toate ţările regiunii să conlucreze pentru a împiedica finanţarea organizaţiilor teroriste şi a opri promovarea ideologiei extremiste”.

Schimbarea atitudinii lui Trump este similară cu cea a secretarilor săi de Stat şi al Apărării, care, marţi, au subliniat atât necesitatea unităţii ţărilor din Golf, cât şi importanţa unui parteneriat american cu Qatarul, unde se află baza aeriană Al Udeid – principalul centru regional pentru misiunile aeriene desfăşurate împotriva Statului Islamic.

Separat, Wall Street Journal, validând rapoartele privind ultimatumul saudit, a afirmat miercuri seară că principalele state arabe au emis o listă de cereri pe care Qatarul trebuie să o respecte pentru a beneficia de revenirea la normal a relaţiilor diplomatice şi economice, inclusiv luarea unor măsuri pentru restricţionarea activităţii reţelei media Al-Jazeera. Este bizar că nu a existat nicio menţiune la “hackerii ruşi”.

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egiptul şi aliaţii lor urmăresc de asemenea să obţină garanţii că guvernul Qatarului va pune capăt presupuselor sale finanţări a grupurilor extremiste din Orientul Mijlociu şi va suspenda relaţiile cu conducerea politică a Frăţiei Musulmane, o mişcare islamistă globală, au precizat acei oficiali.

În acelaşi timp, unii înalţi oficiali americani au susţinut că Trump le-a comunicat monarhilor arabi că este pregătit să medieze disputa dintre statele arabe, unele dintre ele găzduind instalaţii militare americane importante. Dar, administraţia Trump a subliniat că are nevoie de o listă clară de doleanţe pe care să o transmită conducerii Qatarului, adăugând că SUA nu le va sprijini neapărat.

Aceşti oficiali arabi şi americani au declarat că lista oficială de cerinţe este în curs de întocmire şi ar putea fi finalizată în următoarele zile. Ambasadorul Qatarului la Washington, Meshal bin Hamad Al Thani, a susţinut miercuri într-un interviu că guvernul nu ştie pe moment motivele specifice din spatele deciziei acestor state arabe de a rupe relaţiile diplomatice cu ţara sa. El a subliniat faptul că Doha este deschisă ideii ca administraţia Trump să încerce să medieze o soluţionare diplomatică a tensiunilor recente.

“Până acum, nu au existat cerinţe clare”, a afirmat Al Thani, membru a familiei aflate la conducerea Qatarului, adăugând că “lucrăm în vederea calmării tensiunilor”. Anumiţi oficiali din Arabia Saudită şi Emirate au acuzat public Qatarul că direcţionează fonduri către grupuri asociate cu Al-Qaeda în Siria şi Yemen şi că oferă un paradis diplomatic sigur Frăţiei Musulmane. Ambasadorul Al Thani a negat faptul că ţara sa a furnizat fonduri vreunei organizaţii teroriste, adăugând că Doha doreşte să ia măsuri suplimentare.

În acelaşi timp, Turcia, care are relaţii prietenoase cu Doha, a aprobat un proiect de lege care permite Ankarei o desfăşurare accelerată de trupe la baza sa din Qatar. În plus, adoptarea proiectului de lege implică şi încheierea unui acord între cele două ţări pe tema cooperării militare.