Armata pakistaneza a recuperat un avion american fara pilot in apropierea granitei cu Afganistanul

Soldatii armatei pakistaneze patruleaza in satul Spinkai din Waziristanul de Sud, Pakistan.
Soldatii armatei pakistaneze patruleaza in satul Spinkai din Waziristanul de Sud, Pakistan. (EMMANUEL GIROUD / AFP / Getty Images)

Surse oficiale din cadrul armatei pakistaneze sustin ca a fost recuperat un avion teleghidat american, care s-a prabusit intr-un sat din apropierea granitei afgane. Localnicii spun ca avionul a fost doborat, dar armata neaga acest zvon.

Localnicii din Waziristanul de Sud le-au spus reporterilor ca trupe de la granita pakistaneza au doborat aparatul de zbor marti seara.

Miercuri dupa-amiaza, purtatorul de cuvant al armatei maiorul Murad Khan a declarat ca armata a recuperat avionul si o inspectie efectuata indica faptul ca acesta nu a fost doborat.

El spune ca avionul zbura de-a lungul granitei dintre Pakistan si Afganistan, iar cand s-a prabusit, din motive tehnice, ramasitele sale au cazut pe teritoriul pakistanez. Purtatorul de cuvant sustine ca armata nu crede ca operatiunea a reprezentat o incalcare a spatiului aerian pakistanez.

Aparatul de zbor fara pilot s-a prabusit intr-un sat din apropiere de Angoor Adda — unde trupele americane au intreprins un controversat raid transfrontalier la inceputul acestei luni.

Incidentul respectiv a atras critici aspre din partea armatei si politicienilor pakistanezi, care au avertizat ca atacurile aeriene unilaterale submineaza razboiul impotriva terorismului si ar putea atrage razbunarea zonelor tribale.

Armata pakistaneza a afirmat ca isi rezerva dreptul de a uza de represalii pentru a se apara impotriva oricarei agresiuni straine.

In ultimele saptamani, oficiali pakistanezi din domeniul securitatii au raportat in doua randuri ca garzile de la granita au tras asupra unor elicoptere americane care zburau in apropierea granitei pakistaneze. Afirmatiile nu au fost verificate in mod independent, iar oficialii din armata americana si pakistaneza au negat incidentele.

Dupa plangerile inaintate de oficialii americani in domeniul apararii potrivit carora armata pakistaneza se retrasese din confruntarea cu gruparile militante din regiunile tribale in ultimul an, secretarul american al apararii a laudat recent ofensivele militare pakistaneze.

De la inceputul lunii august, fortele pakistaneze pretind ca au ucis aproape 700 de militanti in regiunea tribala Bajaur si s-au batut cu militantii in valea Swat. Marti, armata a declarat ca trupele sale s-au implicat in lupte crancene in Darra Adam Khel, omorand aprox. 50 de luptatori si re-asigurand un tunel cheie care era controlat de talibani de la sfarsitul lunii august.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe