Emil Constantinescu şi Michel Houllebecq, premiaţi la Madrid de revista Niram Art

Fostul preşedinte român Emil Constantinescu.
Fostul preşedinte român Emil Constantinescu. (Andrei Popescu/Epoch Times România)

Premiile Niram Art 2011, desfăşurate sâmbătă seara la Madrid, şi organizate de editura şi revista Niram Art, în colaborare cu Universitatea Complutense şi Centrul Cultural al Armatei i-au elogiat pe fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu, şi pe scriitorul francez Michel Houllebecq, informează un comunicat de presă transmis de agenţia de relaţii publice Defeses Fine Arts.

Fostul preşedinte al României a fost distins cu Marele Premiu Niram Art, Trofeul Ambroise Vollard. În cadrul discursului său, Emil Constantinescu a făcut referire la intelectualii romani şi la contribuţia acestora la cultura universală.

Scriitorul francez Michel Houellebecq a fost distins cu Marele Premiu Niram Art, Trofeul Mihail Sebastian. "Primul premiu pe care l-am primit ca scriitor purta numele poetului român Tristan Tzara. Este o bucurie pentru mine să primesc acum un trofeu cu numele altui mare român. În seara aceasta am cunoscut la Madrid un grup de artişti şi scriitori români de amploarea celei din Parisul interbelic. Mă bucur că, după o lungă dictatură, cultura română recapătă locul care ii revine în Europa", a afirmat Michel Houellebecq în faţa publicului spaniol, potrivit comunicatului menţionat.

Fostul ministru al culturii din Spania, poetul Cesar Antonio Molina, a primit Trofeul Tristan Tzara, ridicat de scriitoarea, jurnalista şi criticul literar Mercerdes Monmany, soţia lui. "Mari personalităţi ale culturii universale sunt originare din România. Emil Cioran, Mihail Sebastian, Mircea Eliade şi Constantin Brâncuşi sunt doar câţiva dintre românii care au creat opere de o inestimabilă valoare şi faţă de care simt o profundă admiraţie", a afirmat Mercedes Monmany, citată de Defeses Fine Arts.

Premiul pentru literatură a fost acordat scriitorului român Ştefan Mitroi, premiul pentru poezie - autorului Eran Eisen din Israel, iar scriitorul spaniol Diego Vadillo Lopez a fost distins cu premiul pentru manuscris, pentru romanul "La cumpărături în Tzara", al cărui personaj principal este poetul român Tristan Tzara.

Anul acesta, premiul pentru arte plastice a fost înlocuit cu un omagiu adus vieţii şi operei pictorului Baruch Elron (1934 - 2006). Tot la decernarea premiilor a fost lansată cartea "Baruch Elron", a scriitorului spaniol Hector Martinez Sanz. Artistul, născut în România, a plecat în Israel în anul 1963, şi multe dintre operele sale au rămas în România, sub semnătura lui Barbu Teodorescu, aminteşte Defeses Fine Arts. Baruch Elron este unul dintre cei mai cunoscuţi pictori din Israel. "Soţul meu a făcut studiile la Bucureşti, şi perioada petrecută în România a fost importantă în formarea sa. A colaborat cu multe publicaţii şi instituţii din România iar după revoluţie, s-a întors cu plăcere în ţara în care s-a născut", a declarat Lydia Elron, soţia artistului, citată de acelaşi comunicat de presă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne