Elena Robu: Chişinăul este haotic şi neprietenos turiştilor

În Chişinău lipseşte orice informaţie în formă electronică despre activităţile culturale, sociale, economice, anunţuri despre dezbateri publice sau şedinţe la primărie, constată jurnalista Elena Robu.
Hramul oraşului Chişinău
Hramul oraşului Chişinău (gov.md)

Cu ocazia Zilei municipiului Chişinău - sărbătorită la 14 octombrie, jurnalista Elena Robu, recent emigrată în Franţa, urează Capitalei ”La Mulţi Ani”, o viaţă lungă cu oameni oneşti, curaţi şi cu abilităţi de administrare, care să-l dezvolte astfel încât să fie în topul oraşelor europene, atenţionând totodată că, în prezent, oraşul ar fi în haos total din cauza proastei administrări şi a funcţionarilor corupţi.

”În 2007 am votat pentru un primar care să transforme Chişinăul într-o capitală europeană, au fost multe speranţe la început. Dar ne-am ales cu aceeaşi administrare proastă a oraşului, cu aceiaşi angajaţi care îşi ridică palate din salarii de funcţionari publici. În transportul public este un haos total, nu există un grafic de funcţionare a troleibuzelor şi autobuzelor care să fie respectat, nu există tichetare electronică, în staţii nu există panouri electronice prin care pasagerii să fie anunţaţi despre timpul de aşteptare a transportului”, scrie jurnalista într-un editorial.

Elena Robu notează că în municipiul Chişinău lipseşte orice informaţie în formă electronică despre activităţile din oraş, cum ar fi cele culturale, sociale, economice, anunţuri despre dezbateri publice sau şedinţe la primărie. ”Decât panouri de publicitate care te sufocă, mai bine câteva panouri electronice informative. Ştiu că oamenii noştri nu prea stau bine cu cititul, dar asta nu înseamnă că nu pot fi educaţi în acest stil.”

În context, autoarea editorialului ţine să menţioneze şi despre site-ul primăriei care nu ar ajuta cu nimic un locuitor al oraşului. În era tehnologiilor informaţionale, unde chiar şi cele mai obişnuite localităţi din ţările europene au site şi aplicaţii la telefon cu informaţii despre transportul urban, parcări, unde se află restaurante, farmacii, hoteluri, site-ul Chişinăului este încă destul de primitiv.

”Nu se respectă în niciun fel arhitectura oraşului, prin conservarea a tot felul de anexe, cu sau fără autorizaţie. Se construiesc blocuri de locuit pe spaţii verzi, pe terenuri de joacă pentru copii, sunt amenajate aproape peste tot benzinării, un lucru anormal în alte oraşe europene”, concluzionează Elena Robu, adăugând că cele menţionate ar fi doar ceea ce se vede la suprafaţă şi ce sare în ochi. Iar străinii care vizitează Capitala au dreptate când spun că oraşul Chişinău este neprietenos turiştilor pentru că îi lipseşte informaţia elementară necesară despre transport, cazare, locuri de văzut etc..

Menţionăm că în acest an, Capitala Republicii Moldova marchează 581 de ani de la prima atestare documentară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe