Guvernul R. Moldova aprobă anticipat pensii majorate pensionarilor

Bătrâni, pensionari
Bătrâni, pensionari (Epoch Times România)

Valorizarea etapizată a pensiilor a fost prevăzută de reforma sistemului de pensii, adoptată de către autorităţile moldovene la sfârşitul anului 2016. PAS susţine că reforma ar fi o farsă cu prevederi antipopulare.

Executivul de la Chişinău a aprobat miercuri efectuarea anticipată a următoarei etape de majorare a pensiilor pentru limită de vârstă şi a celor de dizabilitate. Astfel, pensiile vor fi valorizate începând cu 1 noiembrie curent, şi nu cu 1 aprilie 2018, cum era stabilit anterior. De majorarea pensiei vor beneficia circa 65 de mii de persoane, care au ieşit la pensie în anii 2009, 2010 şi 2011.

Potrivit Guvernului, majorarea pensiilor, ca urmare a valorizării, va fi diferenţiată în funcţie de anul stabilirii acesteia şi de venitul realizat de persoană. Astfel, pentru 58 479 de beneficiari de pensie pentru limită de vârstă, prestaţia va spori în medie cu 255 de lei, ceea ce reprezintă o creştere de 17,6% peste nivelul pensiei medii curente. De asemenea, pentru 6 399 de beneficiari de pensii de dizabilitate, majorarea va constitui în medie 274 de lei, în creştere cu 28,6% faţă de pensia medie a acestora.

Menţionăm că valorizarea etapizată a pensiilor a fost prevăzută de reforma sistemului de pensii, adoptată de către autorităţile moldovene la sfârşitul anului 2016. În cadrul primei etape, implementate de la 1 aprilie a.c, ar fi fost valorizate pensiile stabilite în anii 2001-2008, pentru 68 014 beneficiari de pensii pentru limită de vârstă şi 15 570 beneficiari de pensii de dizabilitate. În consecinţă, mărimea medie a pensiei pentru limită de vârstă s-ar fi majorat în medie cu 132 de lei, iar mărimea medie a pensiei de dizabilitate - cu 226 de lei.

În Republica Moldova sunt înregistraţi peste 690.000 de pensionari. În 2016, pensia medie pe ţară a constituit aproximativ 1.300 de lei. Anterior, Partidul Acţiune şi Solidaritate afirma că reforma pensiilor ar fi o farsă iar cel puţin două prevederi din noua lege a pensiilor sunt antipopulare.

„Mărimea medie a pensiei s-a majorat cu 131 de lei şi 68 de bănuţi. Doar 22 de mii de oameni au primit o majorare mai mare decât aceşti lei. Pentru ceilalţi, această majorare, dacă s-a întâmplat, a fost mai mică decât aceşti 131 de lei. Am întâlnit oameni care ne-au spus că majorarea a fost de 30 de lei, de 20 de lei ori chiar de cinci lei. Evident că ei au înţeles că e o farsă toată această majorare de 40 de procente şi s-au lovit de realitatea dură”, declara Maia Sandu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe