Egiptenii protestează împotriva constituţiei sprijinite de islamişti

Epoch Times România
19.12.2012

Frontul Salvării Naţionale de opoziţie din Egipt a organizat marţi demonstraţii pentru a protesta împotriva unui referendum constituţional controversat, ce se desfăşoară în două etape, potrivit unui raport VOA.

Oponenţii susţin că documentul calcă în picioare libertăţile civile şi în cele din urmă va da islamiştilor controlul judiciar.

Protestatarii de opoziţie s-au adunat în faţa a şase moschei din Cairo, marţi după-amiază, îndemnând la marşuri multiple spre palatul prezidenţial şi Piaţa Tahrir. Marşul a criticat făţiş prima etapă a referendumului constituţional de sâmbătă, despre care liderii de opoziţie şi mulţi jurişti susţin că a fost fraudată.

În acelaşi timp, Ministerul Justiţiei a anunţat într-o conferinţă de presă că va investiga aceste acuzaţii. Ahmed Salam, şeful-adjunct al Curţii de Apel din Egipt, a citit o declaraţie a ministrului justiţiei, Ahmed Mekki, în care acesta promitea că va investiga situaţia.

Salem a afirmat că ministrul a decis că este de datoria sa să investigheze diferitele plângeri din timpul primei runde de referendum, inclusiv cele privind prezenţa unor persoane care nu erau judecători la supravegherea unor secţii de votare.

Mai mult de două treimi din judecătorii din Egipt au refuzat să supravegheze primul tur de scrutin, pentru a protesta faţă de încercările de a forţa aprobarea rapidă a controversatei constituţii.

Crescând confuzia asupra referendumului, un grup de judecători - care au ajutat la supravegherea primului tur - au declarat că nu vor participa la runda de sâmbătă.

Locuitorii din 17 provincii ar trebui să voteze sâmbătă, în a doua şi ultima etapă a referendumului constituţional din Egipt.

Rapoarte neoficiale au indicat faptul că 56,5 la sută din alegători au aprobat documentul în primul tur de scrutin, existând însă acuzaţii de fraudă. Rapoartele susţin şi că o majoritate de alegători din Cairo au votat împotriva noii constituţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor