Egipt: Generalul Sisi este gata să devină "Faraon"

Egipt: Generalul Abdel Fattah al-Sisi
Egipt: Generalul Abdel Fattah al-Sisi (MOHAMED EL-SHAHED / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
22.11.2013

Ministrul Apărării egiptean a emis ipoteza unei candidaturi a sa la alegerile preşedinţiale în timp ce în Egipt, cultul personalităţii sale este în creştere.

Pentru mulţi Sisi este deja preşedintele ales, omul care comandă fiecare acţiune a guvernului interimar în Egipt. Generalul Abdel Fattah al-Sisi, şef al Forţelor Armate şi ministrul Apărării, pare să fie destinat să devină noul lider, un adevărat Faraon, văzând consensul de care se bucură.

În ultimele săptămâni el a evitat mereu întrebarea cu privire la o posibilă candidatură, dar acum, într-un interviu, a dezvăluit că ar fi o ipoteză "deschisă". În practică, a lansat sprintul la alegerile prezidenţiale. Consultarea trebuie să aibă loc în prima jumătate a anului 2014, sub rezerva unor întârzieri suplimentare. Tensiunea în ţară, în fapt, este încă ridicată, în ciuda campaniei de arestări efectuate împotriva Frăţiei Musulmane.

Pentru Egipt preşedinţia lui Sisi ar schimba puţin în comparaţie cu ultimele câteva săptămâni şi, de fapt, ar avea loc puţine schimbări şi faţă de epoca lui Hosni Mubarak. Tendinţa este marginalizarea islamiştilor, şi ar parafa de fapt revenirea la un guvern militar.

Deja de luni de zile a luat amploare "cultul personalităţii" generalului, portretele sale apărând peste tot. Cazul cel mai frapant - ele au răsărit chiar pe bomboane de ciocolată, care acum poartă imaginea militarului devenit un simbol al loviturii de stat. Egiptul este plin şi de T-shirt-uri cu poza sa imprimată, la concurenţă cu cele ale criminalului comunist Che Guevarra.

Cariera militară a Generalului Sisi a început în 1977, când a devenit un ofiţer de armată. În 2008 a făcut un salt - numirea sa în funcţia de director de securitate şi de informaţii militare.

În ciuda răsturnării regimului, Al-Sisi a fost în măsură să ocupe roluri importante. În luna august a anului 2012, în fapt, a devenit şef al forţelor armate la cererea lui Mohammed Morsi. La o distanţă de mai puţin de un an, 3 iulie 2013, el a fost cel care a dat ultimatumul oficial preşedintelui. Întrebat de ce Frăţia Musulmană i-a dat o sarcină atât de importantă, el a răspunde întotdeauna: "Este voia lui Dumnezeu".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor