Efectele perverse ale invaziei turceşti: teroriştii de la ISIS sparg porţile puşcăriilor

Tancuri ale armatei turce în apropierea graniţei turco-siriene
Tancuri ale armatei turce în apropierea graniţei turco-siriene (Getty Images)

Există o îngrijorare din ce în ce mai mare că peste 10.000 de jihadişti, dintre care mii de terorişti ISIS, pot deveni din nou liberi ca urmare a invaziei Turciei în nord-estul Siriei, potrivit Zerohedge.

Acest lucru este în special adevărat în cazul centrului de detenţie de la Al-Hol, administrat şi păzit de Forţele Democrate Siriene (SDF), susţinute de SUA, unde sunt localizaţi peste 70.000 de oameni - în mare parte familii ale luptătorilor ISIS cunoscuţi.

Al-Hol este considerat punctul focal al generării unui nou val de teroare ISIS, gata să explodeze, întrucât securitatea menţinută de miliţiile SDF era deja slăbită cu câteva luni înainte de atacul armatei turce din această săptămână din cauza insuficienţei personalului.

Acum există rapoarte multiple care vorbesc despre revolte pe scară largă în centrele de detenţie.

Cu câteva luni în urmă, BBC a raportat despre oraşul refugiaţilor din deşert: "Al-Hol este un coşmar, o tabără a cărei populaţie a crescut de la 11.000 de oameni, la peste 70.000, numărul explodând după prăbuşirea proiectului de fondare a Califatului Islamic. Centrul de detenţie este gata să explodeze".

SDF a anunţat în urmă cu câteva zile că, în urma invaziei turce, nu mai pot menţine un nivel adecvat de securitate care să susţină paza prizonierilor ISIS.

Deşi personalul forţelor speciale americane este încă prezent la o serie de baze din regiune (după ce s-a întors din posturile de observare a frontierei după începerea operaţiunii turceşti), se pare că Pentagonul nu are niciun fel de plan de urgenţă.

Preşedintele american a atras atenţia săptămâna aceasta că SUA execută, în Orientul Apropiat, o mulţime de sarcini care ar trebui să cadă în sarcina actorilor din zonă - precum Turcia, Iran şi Siria - şi chiar în sarcina Europei.

SDF deţine în prezent aproximativ 11.000 de prizonieri ISIS, fără să mai vorbim de familiile teroriştilor Statului Islamic la Al-Hol. Un raport al publicaţiei Times nota:

Armata americană nu îşi propune să preia aceste tabere şi, având doar aproximativ 1.000 de soldaţi în interiorul Siriei, nu este pregătită să facă acest lucru. Dacă kurzii îşi abandonează posturile de pază a centrelor de detenţie pentru a-şi apăra casele împotriva incursiunii militare a Turciei, mii de terorişti şi operativi ISIS ar putea scăpa.

La începutul acestei săptămâni, principalul comandant al SDF, Mustafa Bali, a confirmat acest lucru, spunând despre al-Hol că „este un oraş ISIS - 70.000 de persoane nu pot fi controlate. Avem doar suficienţi paznici pentru a ne proteja de atacurile exterioare”.

Bali a spus că administrarea taberei închisorii de către miliţiile conduse de kurzi nu va dura mult, atâta timp cât luptătorii săi se află sub presiunea incursiunii militare a Turciei.

Revoltele actuale din cadrul taberei, combinate cu nevoia de relocare a trupelor kurde pentru a lupta cu armata turcă, face ca prăbuşirea centrelor de detenţie a teroriştilor ISIS să fie doar o chestiune de timp, iar în cazul în care aceştia se vor îndrepta către Europa - scenariul poate deveni un adevărat coşmar.