"Economia încetineşte în timp ce preţurile cresc!" INS anunţă creşterea PIB-ului. Cîţu explică cifrele

Economia încetineşte în timp ce preţurile cresc, companiile nu mai investesc iar estimările pentru 2019 arată în continuare frânarea economiei, susţine Florin Cîţu, spărgând iluzia economiei care "duduie".
Florin Cîţu (Senator PNL),
Florin Cîţu (Senator PNL), (Florin Chirila/Epoch Times)

Institutul Naţional de Statistică (INS) confirmă frânarea economiei, creşterea preţurilor peste 6% şi scăderea investiţiilor, a explicat pentru Epoch Times senatorul PNL Florin Cîţu, fost economist şef al ING Bank, după ce INS a comunicat public că Produsul Intern Brut (PIB) estimat pentru trimestrul III 2018, pe seria brută, a fost în creştere, în termeni reali, cu 4,4% faţă de trimestrul III 2017.

Potrivit senatorului PNL, bugetul pe 2018 a fost construit pe o creştere economică de aproximativ 6% cu o creştere a preţurilor interne de 2%. Însă INS ne spune că economia creşte cu doar 4% iar preţurile cu 6.5%.

"Economia încetineşte în timp ce preţurile cresc", mai susţine Cîţu, atrăgând atenţia că, în plus, INS a revizuit în mai rău contribuţia negativă a investiţiilor la creşterea economică.

"Companiiile nu mai investesc...

În 2018 creşterea economică este sub cea din 2016, contrar promisiunilor PSD. Estimările pentru 2019 arată în continuare frânarea economiei", explică senatorul cifrele publicate de INS.

Reamintim că INS a anunţat vineri că PIB-ul estimat pentru trimestrul III 2018, pe seria brută, a fost de 265,57 de miliarde de lei, la preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 4,4% faţă de trimestrul III 2017, conform datelor provizorii.

De asemenea, PIB-ul estimat pentru perioada 1 ianuarie - 30 noiembrie 2018, pe seria ajustată sezonier, a fost de 700,99 de miliarde de lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 4,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În schimb, pe seria brută, PIB estimat pentru aceeaşi perioadă a fost de 665 de miliarde de lei, la preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 4,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

„În trimestrul III 2018, în varianta provizorie (2), dinamica PIB s-a modificat cu 0,1 puncte procentuale, comparativ cu varianta provizorie (1)”, au precizat reprezentanţii INS. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici.