Ecologiştii şi medicii sunt îngrijoraţi de calitatea apei din Moldova

.
. (RIZWAN TABASSUM / AFP / Getty Images)
La Chişinău şi-a desfăşurat lucrările un seminar dedicat calităţii apei şi fenomenului secetei. Seminarul a fost organizat de către Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Mediului.

Viceministrul Mediului, Valentina Ţapiş a vorbit despre necesitatea implementării unui şir de cerinţe normative internaţionale faţă de calitatea apei în cadrul proiectului "Apa şi sănătatea". Acestea se referă atât la calitatea apei în Moldova cât şi la riscurile fenomenului secetei.

Potrivit ei, apa potabilă din Moldova este poluată în proporţie de 90 %.

"Noi, în general, putem să rămânem fără apă potabilă dacă nu ne vom preocupa de starea râurilor Nistru şi Prut, care asigură peste 80 % din necesităţile de apă ale populaţiei şi complexului economic din ţară. Sunt singurele râuri a căror apă, deocamdată este bună de băut. Restul resurselor de apă - peste 3000, nu sunt bune din cauza indicatorilor chimici", a spus ea.

Ţapiş a declarat că şi problema secetei este actuală pentru Moldova. Cu atât mai mult cu cât acest fenomen a devenit sistematic în republică.

"Pentru a depăşi acest fenomen, noi colaborăm cu specialiştii elveţieni. În baza lucrărilor analitice comune de studiere a situaţiei şi minimalizării efectelor, va fi semnat un acord de colaborare între cele două ţări", a menţionat ea.

Potrivit Infotag, în luna aprilie, experţii moldoveni au ajuns la concluzia că râul Bâc (una din arterele acvatice ale Chişinăului) este o sursă de apă moartă unde nu mai sunt condiţii de dezvoltare a florei şi faunei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe