Ecologiştii condamnă distrugerea pădurilor virgine din Parcurile Naţionale Retezat şi Domogled-Valea Cernei

Pădure
Pădure (Andrei Popescu / Epoch Times Romania)
Epoch Times România
27.10.2011

Pădurile virgine din Parcurile Naţionale Retezat şi Domogled-Valea Cernei continuă să fie distruse cu ajutorul Ministerului Mediului şi Pădurilor (MMP) care a aprobat extragerea a 5.000 mc de molid din zonă sub pretextul că o insectă atacă lemnul, au atras atenţia reprezentanţii organizaţiilor Agent Green şi Coaliţia de Mediu.

"Ministerul Mediului a aprobat extragerea a 5.000 metri cubi de lemn de molid de pe Valea Râu-Şes din Parcul Naţional Retezat invocând atacul unei insecte din familia ipidelor (Ips typographus). O mare parte din copacii tăiaţi de aici sunt duşi la fabrica din Sebeş a companiei austriece Schweighofer. Lucrările se fac prost şi ilegal. În realitate se taie mai mulţi copaci viguroşi decât dintre cei afectaţi de ipide (...) Domnul ministru Borbely ar fi trebuit să protejeze toate pădurile virgine din Retezat şi să le includă în zone de protecţie integrală sau chiar strictă şi nu să comande tăierea lor. De aceea domnia sa se află în ilegalitate şi va trebui să remedieze de urgenţă situaţia", a precizat Gabriel Păun, preşedintele Agent Green.

Potrivit celor două organizaţii de mediu, Administraţia Parcului a amendat firma care taie pădurea pentru modul de realizare a lucrărilor, "dar distugerea continuă".

"Se taie aberant în păduri virgine, se distruge natură în stare pură, iar în urmă rămân cioate, uleiuri de la tractoarele uzate, deşeuri de la lucrători şi animale sălbatice ameninţate de distrugerea iremediabilă a habitatului. Atacurile de insecte ipide reprezintă noua modă a silvicultorilor români de a justifica tăieri de păduri în zone care teoretic ar trebui protejate de lege. Realitatea este că această insectă nu este un dăunător, ci doar o vietate care face parte în mod obişnuit din ecosistemele unde creşte molidul (...) Ministrul Borbely trebuie să cunoască cazul din Parcul Bayerischer Wald şi să îl invoce pentru a interzice de urgenţă tăierea de păduri în parcuri naţionale pe motiv de invazie de ipide", conform lui Păun.

Reprezentanţii celor două organizaţii de mediu apreciază că în Parcul Naţional Domogled Valea-Cernei se taie păduri virgine de fag cu arbori seculari cu vârste de mai multe sute de ani între Vaile Gâsca şi Craiova atât în păduri proprietatea statului, cât şi la deţinători privaţi.

Agent Green şi Coaliţia pentru Mediu din România solicită ministrului Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, să protejeze strict toate pădurile virgine din munţii Retezat-Godeanu-Ţarcu-Vîlcan şi să interzică orice fel de intervenţii în parcuri naţionale în cazul atacurilor insectelor ipide.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor