E posibil ca acordul franco-saudit în valoare de 3 miliarde USD să înarmeze Hezbollah

.
. (YURI CORTEZ / AFP / Getty Images)

Ministrul francez de externe Laurent Fabius a anunţat marţi că ţara sa şi Arabia Saudită au semnat un acord prin care Franţa va primi 3 miliarde de dolari pentru a trimite arme armatei libaneze.

“Acest acord, finanţat de saudiţi, va contribui la întărirea armatei libaneze, care garantează unitatea şi stabilitatea în Liban”, a declarat Fabius. Se urmăreşte, prin acest acord, ca armata libaneză să îşi întărească poziţia faţă de grupul terorist Hezbollah, care este susţinut de Iran.

Armata americană a cheltuit până acum peste 1 miliard USD, începând cu 2006, în vederea pregătirii şi echipării celor 65.000 de soldaţi ai armatei libaneze.

În ciuda eforturilor depuse, grupul şiit Hezbollah şi-a exercitat autoritatea asupra armatei fostei colonii franceze şi, de fapt, există o profundă cooperare militară între grupuri.

“În regiunea estică Bekaa, Forţele Armate Libaneze (FAL) joacă un rol direct de susţinere a operaţiunilor Hezbollah”, a declarat un analist al Fundaţiei pentru Apărarea Democraţiilor, cu sediul în Washington.

Oficialii americani au dezvăluit săptămâna trecută că administraţia preşedintelui american Barack Obama s-a apropiat tot mai mult de Hezbollah. Astfel, serviciile americane de spionaj oferă diverse informaţii agenţiilor de securitate libaneze care lucrează cu, sau sunt controlate de Hezbollah. Informaţiile se referă, de exemplu, la grupurile teroriste care au legătură cu Al-Qaeda şi care activează pe teritoriul Libanului.

Aceste dezvăluiri arată cât de puternică este prezenţa grupării Hezbollah în sistemul de securitate libanez. În plus, unii experţi libanezi au declarat în septembrie că Statele Unite oferă ajutor militar indirect grupării Hezbollah prin trimiterea de noi arme armatei libaneze, care menţine un contact strâns cu Hezbollah. De asemenea, diverse informaţii secrete americane reuşesc să ajungă în tabăra grupului terorist.

Anunţul de marţi privind semnarea acordului are loc la o zi după ce liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a avut o apariţie rară în care a ameninţat Israelul, spunând că în următorul război barajele sale de rachete vor închide accesul Israelului la mare şi aeroporturile sale.

Ministrul israelian al Transporturilor Israel Katz a răspuns ameninţărilor, spunând că, dacă se va întâmpla aşa ceva, Israelul va distruge Libanul.

De asemenea, acordul de marţi a fost anunţat în aceeaşi zi în care parlamentarii socialişti francezi au depus o moţiune pentru a vota pentru recunoaşterea Autorităţii Palestiniene ca “stat al Palestinei”, urmând exemplul Angliei şi Suedei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe