E oficial: Orban a anunţat că Guvernul îşi asumă răspunderea pentru revenirea la alegerile în două tururi

Premierul Ludovic Orban la reuniunea CNT pentru Dialog Social, 26 noiembrie 2019
Premierul Ludovic Orban la reuniunea CNT pentru Dialog Social, 26 noiembrie 2019 (gov.ro)

Premierul Ludovic Orban a anunţat joi, la debutul şedinţei de la Palatul Victoria, că Guvernul îşi va asuma răspunderea pentru modificarea legislaţiei electorale astfel încât primarii să fie aleşi în două tururi de scrutin.

"După cum bine ştiţi, PNL susţine alegerea primarilor de jumătate plus unu din cetăţenii care îşi exprimă votul în locale. În urmă cu peste 2 ani de zile, am iniţiat un proiect de lege tocmai pentru a transpune această voinţă a oamenilor de îmbunătăţire a modului de alegere a primarilor prin impunerea obligaţiei ca primarii să fie aleşi cu 50% plus 1 din cetăţenii care îşi exprimă votul. Acest proiect de lege a fost parcat neregulamentar de birourile permanente reunite (...) pentru a împiedica punerea ei pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor", a declarat Orban.

Aşadar, liderul PNL a anunţat că a luat decizia de a îşi angaja răspunderea în faţa Parlamentului pe alegerea primarilor în două tururi.

"De la instalarea guvernului nostru am spus... (...) PSD îşi doreşte alegeri într-un tur pentru că le e mai uşor să îşi păstreze poziţiile de primari. Sunt foarte mulţi primari care deşi nu au nicio performanţă în administrarea localităţilor lor, să aibă vreun plan de dezvoltare a comunităţilor lor, reuşesc să se aleagă datorită distribuţiei voturilor către ceilalţi candidaţi, iar un primar are o formă de control asupra persoanelor vulnerabile, dependente de primărie. E vremea să facem ce vor oamenii şi am luat decizia să ne asumăm răspunderea. (...) Am luat această decizie când a devenit evident că cei ce sunt la butoanele Parlamentului vor să păstreze acest mod nedemocratic de alegere a primarilor şi că nu există nicio şansă ca prin dezbatere parlamentară să îmbunătăţim legea", a precizat Orban.

Potrivit premierului, cei care sunt la butoanele Parlamentului vor fi deranjaţi de acest lucru, dar Guvernul are obligaţia de a îmbunătăţi mecanismele democratice.

Introducerea propunerii pe ordinea de zi a proiectului vizând asumarea răspunderii a fost solicitată de ministrul de Interne, Marcel Vela.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne