După 50 de ani, Phoenix revine acasă

(photos.com)
Bogdan Costea
06.09.2012

Concertul aniversar “Phoenix 50”, care se doreşte a fi un eveniment grandios, are şanse mari să se desfăşoare la Timişoara, oraşul de unde legendara trupă a pornit la drum în muzică. Înfiinţată în 1962, în oraşul de pe malurile Begăi, şi devenită un simbol al muzicii rock şi al disidenţei în perioada comunistă, trupa Phoenix este revendicată de timişoreni ca un simbol al capitalei Banatului. În ciuda acestui fapt, în ultimii 20 de ani, membrii trupei au avut parte de o mai mare atenţie în Bucureşti decât acasă, la Timişoara, nici unul dintre concertele aniversare de până acum (la 35, 40 şi 45 de ani de la înfiinţare) neavând loc la Timişoara, fiind marcate prin evenimente de amploare doar la Bucureşti.

Anul acesta, potrivit publicaţiei locale “Ziua de Vest”, când se împlinesc 50 de ani de la înfiinţarea trupei „Sfinţii”, cea care s-a transformat la scurt timp în Phoenix, primarul Timişoarei, Nicolae Robu, promite un concert de excepţie, demn de o asemenea aniversare. „Cred că municipalitatea trebuie să se implice în organizarea unui eveniment omagial, care va cuprinde un concert Phoenix, organizat cu participarea tuturor celor care s-au perindat prin această trupă, de-a lungul celor 50 de ani şi care mai sunt în viaţă şi a unor invitaţi pe măsură”, a declarat Robu.

Nicu Covaci, liderul trupei de muzică rock, cel care a fost membru Phoenix încă de la înfiinţare, se arată încântat de propunerea primarului şi vine cu idei în privinţa organizării evenimentului. În opinia lui, „Phoenix sunt cei de pe scenă”, dar e de acord şi cu prezenţa la eveniment a câtorva dintre cei care au fost membri ai formaţiei de-a lungul timpului. Spectacolul, care ar urma sa aibă loc la mijlocul lunii octombrie, într-o locaţie care va fi stabilită în curând, va cuprinde şi momente coregrafice, momente solo ale unor invitaţi şi ale membrilor trupei, care la final vor fi înlocuiţi pe scenă de tineri, ca un arc peste timp, un simbol al schimbului de generaţii.

Pe de altă parte, Nicu Covaci a dezvăluit şi faptul că trupa Phoenix ar putea avea o statuie în Timişoara. Vincent Simic, un cetăţean american de origine sârbă, s-a oferit să ofere finanţate pentru un asemenea monument în oraşul de pe Bega. Practic, municipalitatea timişoreană ar trebui să asigure doar un spaţiu pentru amplasarea statuii. „La început, am fost destul de sceptic. Am zis ‹‹Ce naiba, îmi fac singur statuie? Sunt încă în viaţă!››, dar apoi am acceptat şi i-am transmis domnului Robu propunerea. M-am gândit la un munte de boxe, deasupra cărora să se afle chipurile tuturor celor care au trecut prin trupa Phoenix şi deasupra lor o pasăre în flăcări”, a declarat Nicu Covaci.

În oraşul ţiganilor, nu mă pot simţi acasă

Deşi se referă la reşedinţa din Spania, când rosteşte cuvântul „acasă”, Nicu Covaci este în continuare ataşat de Timişoara. Totuşi, acesta se declară dezamăgit de direcţia în care s-a dezvoltat oraşul. În opinia lui Covaci, un fapt negativ este acapararea economiei locale de către investitorii străini. Cea mai mare nemulţumire se referă însă la mafia imobiliară şi clanurile ţigăneşti, care domină centrul oraşului. „În oraşul ţiganilor, nu mă pot simţi acasă”, a spus Nicu Covaci, cel care se declară conştient că prin stilul său, de a spune lucrurilor pe nume, şi-a atras o mulţime de duşmani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor