Dumitru Alaiba solicită Guvernului toate documentele elaborate în procesul de pregătire a împrumutului din Rusia

Dumitru Alaiba, deputat PAS în Parlamentul R. Moldova
Dumitru Alaiba, deputat PAS în Parlamentul R. Moldova (parlament.md)

În contextul în care până în prezent nu se cunoaşte „nici cum s-a negociat, nici cine a negociat, nici dacă a negociat” Acordul de împrumut dintre Guvernul Federaţiei Ruse şi cel al Republicii Moldova privind acordarea unui credit în valoare de 200 milioane euro cu o dobândă de 2 la sută, deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) Dumitru Alaiba i-a solicitat prim-ministrului, Ion Chicu, actele relevante care au stat la baza negocierilor.

În opinia parlamentarului de la Chişinău, acest lucru reprezintă o problemă pentru Moldova, mai ales că şi conţinutul Acordului este unul cu grave riscuri. „Nu aşa se guvernează transparent şi democratic”.

„Negocierea unui acord de finanţare are multe etape şi produce multe documente, inclusiv publice. În cazul împrumutului rusesc, primul document care a fost publicat a fost însuşi Acordul semnat. Asta nu e bine.

Săptămâna trecută, chiar înainte de votarea împrumutului în Parlament, am făcut această solicitare, am cerut Guvernului toate documentele produse în procesul de pregătire a împrumutului din Rusia de Guvern şi de ministerele implicate. În baza acestei informaţii o să producem un raport pentru cetăţeni. Nu avem nevoie de comisii de anchetă votate de parlament şi de rapoarte de anchetă neapărat votate de deputaţi. Ei oricum nu le citesc”, scrie Dumitru Alaiba pe blogul personal.

Acesta consideră important ca cetăţenii să ştie ce a comunicat Ambasadorul Republicii Moldova în Federaţia Rusă, socialistul Andrei Neguţa, autorităţilor de la Chişinău, ce demersuri a făcut Ministerul Finanţelor, care miniştri şi ce ordine sau indicaţii au dat pe acest subiect, ce note informative au circulat, ce avize şi analize s-au produs, cine le-a semnat, câte runde de negocieri au fost, care a fost documentul iniţial şi cum a evoluat acesta după fiecare negociere.

Mai mult decât atât, deputatul PAS îşi doreşte să cunoască ce comunicare oficială a fost cu partea rusă, cine a negociat de ambele părţi, ce comunicare a fost între instituţii, inclusiv cu Preşedinţia? „Să vedem chiar şi câtă informaţie a fost produsă. Dacă sunt 2 hârţoage în cruce, concluzia se va impune de la sine – nimeni nu a negociat nimic. Dacă avem un dosar de kilograme, atunci o să avem răspunsuri detaliate la multe întrebări”, a punctat Alaiba.

Sunt întrebări la care oamenii merită să ştie răspunsul, a specificat parlamentarul, adăugând că acest credit a fost învăluit în mister şi secret şi doar asta trebuie să îi facă pe cetăţeni suspicioşi. „Ce au avut de ascuns? Dacă nu au intenţii rele, de ce atunci atâta secrete?”.

„Am urmărit acest împrumut din ziua 1. Am făcut multiple demersuri la care am primit răspunsuri pur formale, lucru care m-a făcut şi mai suspicios. Modul în care a evoluat toată istoria asta, în special în parlament, m-a îngrijorat foarte mult şi mă împinge la unele concluzii. Am fost martori la un exemplu practic cât de uşor cei de la guvernare sunt gata să vândă ţara pe ani înainte, fără a se gândi nici măcar puţin la consecinţele votului lor. Nimic. Deloc”, a conchis deputatul PAS.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe