OMS şterge postarea despre lipsa imunităţii după infecţiile cu virus Wuhan. Paşapoartele imunologice sunt dezbătute

Tedros Adhanom Ghebreyesus
Tedros Adhanom Ghebreyesus (FABRICE COFFRINI / GETTY Images)

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a şters duminică, din motive necunoscute, o postare pe Twitter care sublinia că persoanele infectate cu virus Wuhan ar putea contracta boala a doua oară.

Postarea a rămas însă suficient de mult timp pentru a fi luată în colimator de mass-media, unele publicaţii chiar raportând informaţiile ca „fake news”, cu toate că emitentul era chiar Organizaţia Mondială a Sănătăţii, iar concluziile erau sprijinite de studii, inclusiv ale medicilor chinezi.

Postarea a fost ştearsă duminică seara.

Informaţia a acumulat mult peste zece mii de repostări şi zeci de mii de „like-uri” înainte de a dispărea.

Declaraţia spunea că „În prezent, nu există dovezi că persoanele care s-au recuperat de #COVID19 şi au anticorpi sunt protejate de o a doua infecţie.”

Experţii în domeniul sănătăţii şi unele publicaţii au pus imediat problema frazeologiei, subliniind că „nicio dovadă” nu putea fi luată ca o confirmare că oamenii nu sunt protejaţi prin anticorpi.

Majoritatea epidemiologilor cred că supravieţuitorii bolii COVID-19 capătă o oarecare imunitate, dar recunosc că virusul este atât de nou încât nu a fost studiat suficient pentru a ajunge la concluzii definitive. Unii pacienţi, după cum arată diverse studii, nu dezvoltă anticorpi şi, în unele cazuri, se şi reinfectează.

Controversa devine majoră, pe măsură ce ideea aşa-numitelor „paşapoarte de imunitate” ia amploare.

Vineri, OMS a publicat un comunicat ştiinţific despre „paşapoartele de imunitate” - ideea că guvernele ar trebui să acorde documente speciale cetăţenilor ale căror teste dovedesc că au anticorpi pentru virusul Wuhan, permiţându-le să se deplaseze liber. OMS a avertizat că acest lucru este prematur, deoarece „niciun studiu nu a evaluat dacă prezenţa anticorpilor împotriva SARS-cov-2 conferă imunitate la infecţia ulterioară de către acest virus la om.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură