Duma de Stat a Rusiei adoptă “Taxa Google”

Într-o nouă mişcare ce urmăreşte să controleze activitatea companiilor străine în Rusia, Duma de Stat a aprobat o controversată lege pe baza căreia companiile IT străine vor fi nevoite să plătească o taxă pe valoare adăugată pentru a-şi vinde serviciile şi conţinutul pe Internet.
(Captură Foto)
Andrei Popescu
16.06.2016

Membrii Dumei de Stat a Rusiei au aprobat cea de-a treia lectură a unui nou proiect de lege care cere companiilor IT străine să plătească TVA pentru vânzarea conţinutului online, a raportat miercuri website-ul de ştiri Slon.ru.

Proiectul, poreclit “legea privind Taxa Google”, cere companiilor care distribuie sau vând aplicaţii online, jocuri, muzică şi alt conţinut să înregistreze birouri private în Rusia şi să prezinte autorităţilor informaţii despre vânzările realizate pe teritoriul rusesc.

Google îşi vinde conţinutul prin platforma sa Google Play, care va fi supusă acestei legi, împreună cu AppStore de la Apple şi AppStore de la Microsoft pentru Windows.

Taxa va fi percepută pe baza clienţilor identificaţi ca rezidenţi ruşi în funcţie de numărul cărţii de credit sau a adreselor lor IP.

Ministerul rus al Finanţelor se aşteaptă ca noua taxă să genereze venituri de până la 10 miliarde de ruble (151 milioane de dolari).

Dacă este adoptată de Consiliul Federaţiei şi preşedintele rus Vladimir Putin, legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2017.

Google a depăşit ca popularitate motorul de căutare rusesc Yandex, potrivit numărului de utilizatori lunari înregistraţi la sfârşitul lunii mai.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor