Dragnea îl "ceartă" pe Iohannis: Nu te poţi face că nu înţelegi gravitatea dezvăluirilor despre "Sistem"

Preşedintele Klaus Iohannis se face că nu înţelege gravitatea dezvăluirilor care vizează abuzurile "Sistemului" ocult de putere care funcţionează în România, a acuzat şeful PSD, Liviu Dragnea.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Florin Chirila/Epoch Times)

Liderul PSD, Liviu Dragnea, s-a arătat nemulţumit joi seară, la Antena 3, de atitudinea şefului statului Klaus Iohannis, "faţă de dezvăluirile înfiorătoare care au ieşit în ultimele zile" în domeniul justiţiei.

"Nu nerevocarea (şefei DNA - n.r.) în sine m-a deranjat, m-a deranjat foarte mult atitudinea preşedintelui faţă de dezvăluirile înfiorătoare care au ieşit în ultimele zile. Adică nu te poţi face că nu înţelegi gravitatea acestor dezvăluiri, nu te poţi face că acest sistem n-a funcţionat, ba dimpotrivă, a funcţionat foarte rău şi a generat foarte multe abuzuri. Nu ştiu care a fost atitudinea preşedintelui, e opţiunea dumnealui, unii spun că au fost raţiuni electorale, dar nu asta mă interesează foarte mult. Dar m-a deranjat această atitudine destul de pasivă faţă de grozăvia dezvăluirilor care au ieşit", a declarat Dragnea, citat de Agerpres.

Şeful PSD susţine că regretă atitudinea din ultima perioadă a preşedintelui Iohannis.

"Unii se pregătesc pentru prezidenţiale, spun tot felul de lucruri. Noi în timpul ăsta schimbăm România piesă cu piesă, pentru a reuşi să punem rânduială în această ţară, unde este o mare neorânduială de foarte mulţi ani şi o simţim cu toţii, unii mai mult, alţii mai puţin. (...) Regret atitudinea preşedintelui, care s-a schimbat brusc şi regret pentru că nu-i ajută la păstrarea sau la încercarea de a construi într-un climat normal în România, dar asta nu înseamnă că noi o să dăm înapoi sau o să ne speriem sau o să renunţăm la ceea ce ne-am propus pentru binele românilor", a punctat Dragnea.

În acelaşi timp, liderul PSD a subliniat că guvernul îl sprijină pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, în demersul său de a sesiza Curtea Constituţională referitor la refuzul lui Iohannis de a o revoca pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi.

"Domnul Tudorel Toader este profesor universitar de drept, este doctor în drept, este fost judecător, este fost judecător la CCR, este membru în comisia de la Veneţia, este un om cu pregătire juridică şi constituţională deosebită. Eu am foarte mare încredere în argumentaţia acestui om. Am spus şi spun în continuare că-i acord tot sprijinul meu pentru demersul pe care vrea să-l facă. Şi sunt convins că şi prim-ministrul îi va acorda sprijinul şi Guvernul, în ansamblu. Dacă domnul Tudorel Toader a anunţat că va sesiza CCR, înseamnă că are argumente foarte serioase şi foarte solide şi nu o face din nişte raţiuni personale", a precizat Dragnea.

Reamintim că preşedintele a declarat în urmă cu două zile că nu există niciun temei pentru ca Guvernul să sesizeze Curtea Constituţională în cazul Kovesi.

"După părerea mea, nu există niciun conflict şi niciun temei pentru o sesizare a Curţii Constituţionale. În tot procedeul început de ministru cu solicitarea de revocare, solicitarea avizului CSM şi, în final, decizia mea, legislaţia în vigoare, în materie, a fost respectată 100%, iar, după cum cu toţii cunoaştem, legea lasă la latitudinea Preşedintelui dacă acceptă sau nu acceptă această propunere de revocare. Deci nu există niciun temei. Ar fi deosebit de ciudat dacă de fiecare dată când un decident ia o decizie care nu convine unui partener sau unei instituţii să ne aflăm în faţa unui conflict constituţional. Nici vorba de aşa ceva!

Personal, sigur, cred că putem să înţelegem că ministrul este personal nemulţumit că nu i s-a acceptat solicitarea. Dar de acolo până la un conflict constituţional este cale lungă, repet, nu există nici un conflict între Preşedinte şi Guvern, şi nu există absolut, dar absolut niciun temei pentru o sesizare a Curţii Constituţionale. Ce să sesizeze sau ce să judece Curtea? Că nu am fost de acord într-o chestiune unde legea îmi spune expres ca eu pot să fiu de acord sau pot să fiu în dezacord. Sau poate Curtea să judece oportunitatea deciziei pe care am luat-o? În niciun caz! Deci, din punctul meu de vedere, procedeul sau procedura s-a finalizat", declara Iohannis.

Întrebat cum vede ceea se întâmplă în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie în momentul de faţă, şeful statului a replicat:

"DNA este o instituţie cu rezultate remarcabile şi e o instituţie responsabilă, iar dacă în anumite unităţi ale DNA apar probleme eu sunt convins că există absolut toate instrumentele necesare şi legale pentru a face ordine. Am spus-o în repetate rânduri, atunci când apar probleme, şi în toate sistemele mari apar din când în când probleme, este foarte important să se acţioneze repede, ferm şi să se clarifice lucrurile."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne