Dragnea: Băsescu incită la violenţă şi dezordine socială. Vom chema şi noi oameni în stradă

Liviu Dragnea, viceprim-ministru
Liviu Dragnea, viceprim-ministru (Epoch Times România)

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat miercuri, că declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu potrivit cărora va chema oamenii în stradă pentru a se apăra de mărirea accizei, sunt de natură să "incite la violenţă şi la dezordine socială" şi i-a sugerat acestuia să fie puţin mai reţinut în declaraţiile publice pe care le face.

"Domnul Băsescu văd că incită şi la violenţă, la dezordine socială. Îl aştept. De abia aştept să cheme lumea în stradă. O chemăm şi noi şi poate tranşăm lucrurile acolo, să nu creadă că ne sperie. Am înţeles că vrea să cheme că sunt mulţi bani pentru dezvoltare, că tot o spune cu nume şi prenume. Vreau să aduc aminte că atunci când a tăiat salariile şi pensiile, exact în acei ani, bugetul de la Ministerul Dezvoltării era mult mai mare decât este acum. Deci toate argumentele dumnealui şi atacul pe eşalonarea ratelor la cetăţeni are în spate supărarea dumnealui legată de un posibil scor pe care PMP îl poate lua. Eu i-aş sugera să fie puţin mai reţinut. Preşedinte să cheme la dezordine socială, eu nu cred că s-a mai văzut în stat democratic, că tot vorbea de statul de drept", a declarat Dragnea, potrivit Realitatea.

Cum a reacţionat Opoziţia

În replică, preşedintele Forţei Civice, Mihai-Răzvan Ungureanu a declarat: „Guvernul este condus de nişte derbedei. Nu mai am niciun dubiu în această privinţă. Îmi este ruşine de ceea ce văd, aud şi îmi este teamă de ce va ajunge România sub această guvernare. Ne mutăm cu toţii în faţa Guvernului. Aşa ceva nu mai putem accepta!”

Totodată, fostul consilier prezidenţial, Sebastian Lăzăroiu a precizat că „Dragnea ameninţă că scoate lume în stradă să strige "vrem acciza!", contra-miting la "jos acciza!". Singurii care n-ar fi deranjaţi de acciza şi, la limită, ar şi cere-o, sunt morţii. Doar că ăia nu pot decât să voteze, nu să şi iasă în stradă. Aşa că Dragnea se poate gândi doar să strângă nişte semnături de la ei”.

„Apelul la violenţă vine din partea unui urmărit penal pentru fraudă electorală. Nimic nu justifică acest comportament: nici nervozitatea creată de disputele din sânul USL, nici absenţa rezultatelor palpabile ale guvernării, nici confruntarea cu adversarii. Fac un apel la PSD să dezavueze declaraţia vicepremierului. Îi voi informa pe socialiştii europeni din PE că, în tabla de valori politice a PSD, a fost înscrisă de curând forţa pumnului de partid”, a declarat europarlamentarul Cristian Preda pe blogul personal.

"Ministrul Liviu Dragnea ameninţă românii care vor ieşi în stradă că vor mânca bătaie. Deci, românii care vor îndrăzni să protesteze faţă de introducerea accizei la combustibil şi vor protesta ieşind în stradă sunt ameninţaţi de Guvernul Ponta, prin vocea ministrului Dragnea, că vor fi bătuţi. Nu este suficient că domnul Dragnea ştie foarte bine cum să obţină voturi în alegeri, cum să apară morţii pe listele de votanţi, dar se pare că se pricepe şi la bătaie, deci este şi un mardeiaş. Ne-am săturat, nu mai suntem în vremea în care Ceauşescu sau Iliescu chemau gărzile patriotice sau minerii să bată protestatarii. Arată această formulare şocantă pentru faţa unui vicepremier al României arată cum văd cei de la PSD, de la USL dreptul democratic al cetăţenilor de a protesta", a declarat Elena Udrea, la o conferinţă de presă.

Preşedintele cheamă oamenii în stradă

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat marţi seara că nu va semna scrisoarea cu FMI dacă apare în ea „electorata” sau vreo singură formulare despre creşterea accizei la benzină şi motorină, pentru că „înseamnă 42-43 de bani la fiecare litru, bani de care bugetul nu are nevoie, are nevoie însă Dragnea şi Ponta să arunce către baronii locali, bani înainte de europarlamentare. Asta este realitatea taxei pentru combustibil”.

„Şi vă asigur că voi face ce nu am făcut de când sunt, pentru că ştiu că este o mare minciună, eu îi voi chema pe români să se apere în stradă, în mitinguri, pentru că eu pot demonstra şi am demonstrat că nu este necesară. Este un abuz. Este una să n-ai bani în buget, să fii nevoit să iei nişte măsuri şi alta este să ai banii şi să impui o taxă ticăloasă”, a explicat Băsescu.

„În primă instanţă, pentru 1 ianuarie am putut să-i apăr, pentru că depindea de semnătura mea pe scrisoarea cu Fondul. În momentul de faţă, pentru introducerea acestei taxe suplimentare de 42 de bani litru, Ponta nu mai are nevoie de semnătura mea, pentru că între timp a emis ordonanţa de urgenţă. La ora la care eu am blocat scrisoarea Fondului, era momentul la care nu aveau un act normativ şi vroiau să-l justifice prin conţinutul scrisorii cu Fondul. Eu am spus nu, am făcut o negociere pe trei luni contra promulgare buget, dar acum nu mai am nici bugetul la promulgare, iar el are actul normativ. Singura variantă este ca oamenii să înţeleagă că este o taxă gratuită şi că preşedintele nu-i mai poate apăra acum. Nu mai pot. Nu mai am mijloace, pentru că nu mi-o mai pune în scrisoare. Nu are nevoie să mi-o mai pună. Are actul normativ emis. Voia să o pună în scrisoare pentru ca să poată spune minciuna că ne-a cerut Fondul. Acum nu mai are nevoie pentru că are ordonanţa de urgenţă”, a subliniat şeful statului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne