Dragnea: Amnistia e un act de dreptate în An Centenar, nu de clemenţă. Mii de români, condamnaţi pe probe false

Că trebuie dată amnistia prin ordonanţă de urgenţă, că trebuie adoptată în Parlament, ceva trebuie făcut pentru a repara nedreptăţile, a afirmat liderul PSD Liviu Dragnea, care se pregăteşte de o sentinţă definitivă în dosarul angajărilor fictive în care a fost condamnat, în primă instanţă, la 3 ani şi jumătate de închisoare cu executare.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Florin Chirila/Epoch Times)
Andrei Pricopie
24.09.2018

Amnistia presupune un act de dreptate faţă de persoanele condamnate în baza unor "probe false, pe şantaj, pe protocoale", oameni nevinovaţi, şi nu un act de clemenţă în An Centenar, a afirmat duminică seară, la Antena 3, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

"Poziţia mea e foarte clară, aş vrea totuşi să vă spun motivaţia pentru care au cred că trebuie adoptată o astfel de măsură şi aici intru în contradicţie şi cu domnul Toader (ministrul Justiţiei-n.r.) şi cu alt coleg, nu mai ţin minte exact acum cine a spus, că în anul centenar trebuie să... asta ar fi un act de clemenţă. Eu nu consider un act clemenţă, eu consider un act de dreptate, un act de reparaţie, pentru că noi discutăm de decizii, de condamnări, de cercetări, de dosare, de procese făcute la mii de oameni pe probe false, pe şantaj, pe protocoale, pe încălcarea legii. Deci nu e vorba de clemenţă, nu putem, cum adică, să acordăm clemenţă unui om care este condamnat nevinovat? Nu-s de acord absolut deloc cu definiţia asta sau cu motivaţia asta. Că trebuie dată prin ordonanţă de urgenţă, că trebuie adoptată ca şi lege în Parlament, rezultatele nenorocite ale acestor ani în care în Justiţie s-a intrat şi încă se intră de către instituţii care nu legătură cu Justiţia şi s-au făcut dosare bazate pe probe false, ceva trebuie făcut. Nu putem doar să constatăm toate abuzurile", a declarat Dragnea, citat de Agerpres.

Potrivit liderului PSD, printre semnatarii scrisorii în care s-a cerut demisia sunt şi membri PSD care au făcut presiuni "foarte mari" pentru amnistie.

"E necesară sau nu?, asta e întrebarea. (...) Să găsească o formulă juridică domnul Toader, domne, cu excepţia lu' ăla. N-am o problemă. Dar cum se rezolvă toate lucrurile astea? Cum o să avem noi garanţia, că acei judecători, sute de judecători care au dosare la DNA, dacă nu se şterg dosare care majoritatea probabil că sunt făcături, cum o să avem noi garanţia că oamenii ăia vor judeca doar pe propria conştiinţă, ştiind că au acolo un dosar? Dar odată amnistia ştergând acest trecut, care în mare parte sunt convins că este contrafăcut, atunci oamenii n-o să mai aibă niciun fel de presiuni. (...) Măcar pentru judecătorii care în continuare sunt presaţi şi intimidaţi cu acele dosare care unele sunt in rem. (...) Printre acei oameni sunt oameni care, timp de un an de zile, au făcut nişte presiuni foarte mari, presiuni la adresa mea, pentru amnistie", a precizat Dragnea.

Preşedintele PSD a subliniat că România are nevoie de o amnistie, atât una care vizează infracţiunile cât şi una fiscală.

"Dar că se dă în acest an, că se dă la anul, că se dă peste doi ani, o amnistie în România trebuie dată, după o asemenea perioadă neagră trebuie să dai o amnistie pentru că deocamdată nu s-a inventat, nu cred că se poate inventa un alt instrument juridic, legislativ sau guvernamental care să poată să dea posibilitatea celor condamnaţi nevinovaţi să scape de această nenorocire. Eu nu spun s-o dea mâine. Poate să nu o dea deloc. Dar, la un moment dat, trebuie să apară asta. Aşa cum o amnistie fiscală trebuie să apară în România", a conchis Dragnea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor