Dovezi ale incalzirii globale ce a avut loc cu ani in urma

O echipa internationala de savanti au facut o descoperire despre climatul pamantului de acum 55 de milioane pe baza mostrelor din mare adunate in timpul unei expeditii la Polul Nord in 2004.
O echipa internationala de savanti au facut o descoperire despre climatul pamantului de acum 55 de milioane pe baza mostrelor din mare adunate in timpul unei expeditii la Polul Nord in 2004. (Getty Images)
Epoch Times România
07.06.2006

WASHINGTON — Cercetatorii sustin ca temperatura medie la Polul Nord pe atunci a fost de 24 de grade Celsius. “Era foarte placuta pentru inot,” a declarat Appy Slujis. “Este mai cald decat Marea Nordului de astazi, de exemplu.”

Appy Slujis de la Universitatea Utrecht din Olanda este autorul mai multor lucrari despre aceasta expeditie iar una dintre ele apare in jurnalul Nature.

Acum 55 de milioane de ani, sustin expertii, a avut loc o masiva emisie de gaze de sera, posibil metan sau dioxid de carbon, in atmosfera. Gazul s-ar putea sa fi fost depozitat pe fundul oceanului, probabil pana cand a fost tulburat de un eveniment geologic masiv, precum un cutremur de pamant.

Rezultatul, sustine Slujis, a fost incalzirea globala. Cercetatorii au descoperit dovezi sustinatoare in mostrele colectate din Oceanul Arctic sub forma unor alge mici numite dinoflagelate.

“Noi stim pentru acest interval de timp ce tipuri de specii traiau la tropice si ce fel de specii traiau la latitudini mai mari,” a declarat savantul olandez. “Si acum se pare ca aceste dinoflagelate tropicale, aceste alge, au migrat de la Polul Nord in Oceanul Arctic.”

Cercatorii au descoperit de asemenea dovezi care sugereaza ca a avut loc o perioada brusca de racire pe pamant.

Intr-o lucrare separata, Kate Moran de la Universitea din Rhode Island descrie cum echipa ei a descoperit pietre mari intr-un miez de gheata ce dateaza de acum 45 milioane de ani.

“Pentru a deplasa asa ceva de pe uscat in acea parte a oceanului, trebuie sa il transporti cu ceva care pluteste sau se misca,” a declarat Kate Moran. “Si ne gandim ca singura modalitate sa ajunga acolo este din gheata. Si ceea ce sugeram este ca noi credem ca bazinul oceanului a inceput sa inghete la acea vreme formand gheata de mare, poate iceberg-uri. Si acest lucru a avut loc cu mult mai devreme decat s-ar fi crezut pana acum ca a inceput emisfera nordica sa inghete.”

Cercatorii sustin ca descoperirile lor sunt o indicatie buna a ceea ce s-ar putea intampla daca concentratii similare de gaze de sera sunt emise in atmosfera in urmatorii o suta de ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor