Donald Trump susţine că Germania are datorii în valoare de 1 trilion USD către NATO

Angela Merkel şi Donald Trump
Angela Merkel şi Donald Trump (Brendan Smialowski/AFP/Getty Images)

Preşedintele Trump a criticat vehement membrii „delincvenţi” ai NATO, solicitând din nou tuturor membrilor alianţei transatlantice - în special Germaniei - să îşi ţină promisiunile de a cheltui 2% din PIB pentru bugetul de apărare.

Vorbind la o conferinţă de presă comună ţinută împreună cu preşedintele polonez Andrzej Duda la Casa Albă, Trump a afirmat că Polonia este unul dintre cei opt membri europeni ai NATO care şi-a îndeplinit angajamentele financiare faţă de alianţă, potrivit Irish Times.

"Statele Unite apără o mulţime de ţări care sunt delicvente şi au restanţe", a spus preşedintele.

Confirmând faptul că Statele Unite vor retrage trupe din Germania, Trump a afirmat că Berlinul datorează „aproape un trilion de dolari” la NATO „atunci când sunt calculate toate sumele”.

După ce a susţinut că SUA au asigurat o sumă suplimentară de 400 de miliarde de dolari pentru membrii NATO, el a declarat că „vom fi mulţumiţi doar atunci când toţi membrii îşi vor plăti partea lor în mod corect”.

"Statele Unite sunt principalul participant [la NATO]", a spus el. "Apărăm Europa, dar Europa profită enorm de Statele Unite şi în ceea ce priveşte comerţul - profită incredibil".

De asemenea, Trump a confirmat că SUA va „transporta”, probabil, trupe în Polonia, din Germania, menţionând că numărul militarilor americani din Germania se va reduce de la 52.000 la 25.000, aşa cum s-a raportat anterior. „Unii vor veni acasă, alţii vor pleca în alte locuri din Europa. Polonia va fi unul dintre acele locuri", a spus el.

Trump a adăugat că Polonia va plăti pentru staţionarea trupelor în ţară şi a lăudat Polonia pentru achiziţionarea a 32 de avioane de luptă F35.

Comentariile lui Trump au venit după ce Duda le-a spus reporterilor că a cerut administraţiei SUA să nu elimine total trupele din Europa, argumentând că prezenţa lor este necesară pentru garantarea securităţii Poloniei şi a altor naţiuni împotriva ameninţării „agresiunii ruse”.

SUA menţin o prezenţă militară în Germania de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial şi, în timp ce discuţiile despre deschiderea unei baze militare permanente în Polonia au stagnat, Duda a cerut o prezenţă suplimentară militară a SUA prin rotaţie.

Moscova a denunţat cererile Poloniei de a găzdui trupe americane susţinând că sunt "iresponsabile" şi că noua strategie de securitate a ţării care pretinde că există o ameninţare din partea Rusiei este „propagandă” şi fictivă. "Orice ameninţare militară potenţială aflată pe teritoriul polonez", a declarat ministrul adjunct de Externe, Vladimir Titov, la RIA Novosti, la începutul acestei luni, "va declanşa măsuri masive drept răspuns."

Preşedintele Duda, care candidează în alegeri duminică, a fost primul lider străin care s-a întâlnit cu Trump la Casa Albă de la vizita lui Taoiseach Leo Varadkar în martie. Este a cincea sa întâlnire cu preşedintele SUA.

Trump a lăudat protejarea frontierelor de către Polonia şi „eforturile vigilente pentru susţinerea statului de drept”, o problemă care a provocat furie la Bruxelles, întrucât guvernul de dreapta al Poloniei a elaborat o serie de legi pe care UE le consideră „antidemocratice”.

De asemenea, Trump a prezis că Duda se va descurca foarte bine la alegeri. „Face o treabă grozavă. Polonezii lui îl plac foarte mult... nu cred că are nevoie de ajutorul meu. Se va descurca foarte bine cu sau fără noi. Va avea un mare succes. "

Întrebat despre posibilitatea continuării reformei poliţieneşti după moartea lui George Floyd după ce democraţii au blocat legislaţia înaintată de Senatul controlat de republicani săptămâna aceasta, Trump i-a acuzat pe democraţi că vor să taie finanţarea forţelor de poliţie.

„Democraţii vor să ne slăbească poliţia, să ne distrugă comunităţile… Vor să slăbească considerabil poliţia noastră şi forţele de ordine în general. Nu vom face nimic care să dăuneze poliţiei”.

Anterior, în timpul unei întâlniri cu Duda în Biroul Oval, Trump a acuzat administraţia Obama că a spionat campania electorală din 2016, salutând o hotărâre judecătorească prin care se dispune închiderea procesului deschis de statul american împotriva fostului său consilier de securitate naţională, generalul Michael Flynn. "Ce s-a întâmplat cu generalul Flynn nu ar trebui să se mai întâmple niciodată", a spus Trump. "El a fost tratat oribil de un grup de oameni foarte răi."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe