Domnica Manole: Petic a fost eliberat de sub arest. Eforturile noastre continuă până la achitarea tuturor persoanelor persecutate politic

Gheoeghe Petic în momentul eliberării
Gheoeghe Petic în momentul eliberării (facebook.com / angelina mistreţ)

„Petic a fost eliberat de sub arest, cauza remisă la rejudecare în instanţă de fond. Este doar o mică victorie. Lupta continuă!”, a scris vineri pe contul său de Facebook, ex-judecătoarea Domnica Manole, făcând referire la liderul Platformei Demnitate şi Adevăr din raionul Ungheni, Gheorghe Petic, fost poliţist de frontieră. Asta după ce cu o zi înainte, magistraţii Curţii de Apel Chişinău au respins repetat cererea avocaţilor privind eliberarea lui Petic din arest sub garanţia deputaţilor blocului ACUM, Dinu Plîngău şi Inga Grigoriu.

În acest context, jurnalistul Vitalie Călugăreanu a specificat că nu crede că instanţele de judecată, în formula în care au fost lăsate de către fosta guvernare, pot face dreptate în cazul unui deţinut politic, precum Gheorghe Petic.

„Oamenii nu înţeleg cum este posibil ca cei care au judecat până la data de 7 iunie, continuă să judece şi acum fără a avea simţul responsabilităţii pentru acţiunile pe care le comit, actele procesuale pe care le pronunţă”, a comentat Domnica Manole.

La rândul său, expertul în politici publice, Ştefan Gligor, a punctat că toată lumea care a administrat dosarul lui Gheorghe Petic, care au făcut parte din echipele de supraveghere şi filare, care au efectuat urmărirea penală, procurorul care a supravegheat urmărirea penală, trebuie interogaţi pentru că ei, de fapt, au administrat cu bună ştiinţă un dosar penal împotrivă unei persoane nevinovate.

„Aceşti oameni conform legii trebuie traşi la răspundere penală. Problema mea cu toate câte s-au întâmplat este că noi nu avem pe cineva care să facă asta. Eu nu cred că astăzi există un procuror care s-ar ocupa de asta”, a declarat Ştefan Gligor în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV.

În acest sens, Manole a subliniat că „Adunarea Parlamentară CE în Declaraţia adoptata la 27 iunie 2019 a menţionat nu doar preocuparea sa faţă de soarta persoanelor persecutate politic: Ana Ursachi, Eduard Rudenco, Ion Creţu, Domnica Manole, Dorin Munteanu, Gheorghe Petic, Grigore Petrenco, Sergiu Cebotari, Valentin Eşanu, Pavel Grigorciuc, dar a şi îndemnat autorităţile să se asigure că toate persoanele persecutate politic sunt eliberate şi drepturile acestora sunt restabilite. Prin urmare eforturile noastre continuă până la achitarea tuturor persoanelor persecutate politic şi reabilitarea lor”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe