UPDATE: Curtea de Apel îl menţine pe Gheorghe Petic în arest. Fostul poliţist de frontieră:"Nu mai rezist psihic în închisoare!"

Curtea de Apel a calificat situaţia drept „una fără precedent” menţionând că Petic a evadat din sala de judecată iar Inspectoratul General al Poliţiei nu a asigurat în măsura cuvenită ordinea şi securitatea.
Gheorghe Petic, în timpul procesului de la Judecătoria Orhei
Gheorghe Petic, în timpul procesului de la Judecătoria Orhei (facebook.com/irina Arhire)

UPDATE: Magistraţii Curţii de Apel Chişinău au respins repetat cererea avocaţilor privind eliberarea lui Gheorghe Petic din arest sub garanţia deputaţilor blocului ACUM, Dinu Plîngău şi Inga Grigoriu. Susţinători ai fostului poliţist de frontieră, au depus cereri privind eliberarea acestuia din arest sub garanţia sa personală.

***

Liderul Platformei DA de la Ungheni, Gheorghe Petic, condamnat în primă instanţă la trei ani şi şase luni de închisoare şi o amendă de 30 mii lei pentru un presupus viol şi intrare forţată în locuinţa victimei, a fugit miercuri, 17 iulie, din sala Curţii de Apel Chişinău fără permisiunea escortei apoi a protestat în faţa instituţiei după ce judecătorii i-au respins cererea de eliberare din arestul preventiv. ”Nu mă întorc la puşcărie, nu mai rezist psihic!”

Cu toate acestea, după ce a stat afară mai bine de jumătate de oră, Gheorghe Petic a revenit în incinta Curţii de Apel, fiind însoţit de avocata sa şi câţiva deputaţi din Platforma DA. „Nu am avut intenţia să evadez. Haideţi să le dăm un termen până mâine. Noi, cei din din blocul ACUM, suntem alţii. Vă rog, mâine, să mă luaţi acasă!”, le-a spus la despărţire Petic susţinătorilor săi.

Potrivit unei declaraţii, preşedintele Curţii de Apel Chişinău a calificat situaţia drept „una fără precedent” menţionând că Petic „a evadat din sala de judecată ajutat de către susţinătorii prezenţi în şedinţă” iar Inspectoratul General al Poliţiei „intenţionat sau neintenţionat nu a asigurat în măsura cuvenită ordinea şi securitatea”.

Astfel, instanţa de apel solicită Guvernului, Preşedenţiei, Parlamentului şi misiunilor diplomatice să ia act de cele întâmplate „în vederea ne creării precedentului de imixtiune în independenţa judecătorilor la examinarea dosarelor”.

Cererea repetată a avocaţilor lui Gheorghe Petic privind revocarea măsurii preventive de arest urmând a fi examinată joi, 18 iulie, în alt complet de judecată.

De menţionat că după prima condamnare pentru viol, dosar de care experţii spun că „ar fi cusut cu aţă albă”, în privinţa lui Petic a fost intentată un nouă cauză penală pentru huliganism săvârşit în 2003, pentru care legea prevede o pedeapsă de până la 7 ani de închisoare.

Gheorghe Petic este fost angajat al Poliţiei de Frontieră, care anterior a făcut dezvăluiri despre scheme de contrabandă cu ţigări, în care ar fi fost implicaţi responsabili din Poliţia de Frontieră a R. Moldova şi România.

Preşedintele organizaţiei PPDA de la Ungheni, Gheorghe Petic, pledează nevinovat şi consideră că ar fi vorba de o înscenare motivată de activitatea sa politică şi deconspirarea lui Plahotniuc care proteja contrabanda cu ţigări.