Doi băieţi instituţionalizaţi de 16 ani, agresaţi sexual de un preot în biserică: „Chestia asta rămâne între noi şi Dumnezeu"

(photos.com)
Ana Ion
25.04.2024

Un raport publicat în februarie de organizaţia Salvaţi Copiii România relevă că, între 2014 şi 2020, autorităţile au respins acuzaţiile în aproximativ 80% din cazurile privind abuzul sexual asupra minorilor. Însă nu doar autorităţile asistă la agresiuni. hotnews.ro publică un şocant caz de abuz în care educatoarele nu au crezut ce spun victimele, precum şi cazul a doi băieţi instituţionalizaţi care au acuzat că au fost agresaţi de un preot chiar în biserică.

Aşa cum reiese din dosarul penal consultat de jurnalişti, grija educatoarelor a fost „să nu afle presa”.

Preotul August Dorel Silaghi, 60 ani, paroh al Bisericii Sfinţii Petru şi Pavel din municipiul Satu Mare era un vizitator frecvent al căsuţei de tip familial din oraş. Acesta era un mic centru social, aflat în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), în care adolescenţii instituţionalizaţi sunt învăţaţi să se gospodărească şi să trăiască precum într-o familie.

Preotul Silaghi mergea frecvent să le ofere copiilor diverse donaţii: alimente, dulciuri sau fructe. Uneori le solicita educatorilor să-i învoiască pe copii, pentru ca aceştia să-l ajute la diverse treburi în biserica unde slujea.

La fel s-a întâmplat şi pe 13 mai, anul trecut când preotul le-a cerut educatoarelor ca un băiat să fie lăsat să vină cu el la biserică, să îl ajute să aşeze cărţi în bibliotecă.

Ionuţ* avea 16 ani. În după amiaza zilei de 13 mai, el era doar cu educatorii când a venit preotul să le aducă nişte alimente. Când doamnele educatoare i-au spus să meargă să-l ajute pe preot, nu a refuzat.

La opt luni distanţă băiatul, care suferă de un handicap mediu, rememorează acel episod. A plecat cu preotul. Se făcuse sâmbătă seară, iar a doua zi preotul Silaghi urma să slujească în biserica aflată în spatele staţiei CFR din Satu Mare.

Când au ajuns în lăcaşul de cult era întuneric. Preotul i-a spus să meargă în faţa lui spre altar şi l-a îndrumat să intre pe o uşă din lemn din stânga.

Articolul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor