Dodon: Putin ar putea elimina taxele pentru mărfurile agricole din Moldova. Slusari: Scutirea de taxe, un joc electoral

Lui Dodon nu-i pasă deloc de interesele producătorilor agricoli. Încă din 2016, el putea să ceară eliminarea taxelor vamale cu Rusia. A făcut-o însă, doar înaintea alegerilor parlamentare în calitate de bâtă politică, afirmă Slusari.
Producţie agricolă din R. Moldova
Producţie agricolă din R. Moldova (facebook.com)

Preşedintele Igor Dodon a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă, luni, că în cadrul vizitei sale de săptămâna trecută la Moscova liderul rus Vladimir Putin i-a promis să elimine, în mod excepţional, taxele vamale pentru mai multe mărfuri agricole din Republica Moldova pentru o perioadă de şase luni, începând cu 1 ianuarie 2019.

„De ce pentru 6 luni? Astfel de negocieri trebuie să fie purtate de către Guvern... La expirarea acestor şase luni, în R. Moldova va fi un alt Guvern şi se vor lua alte decizii”, a adăugat şeful statului precizând că la solicitarea sa preşedintele rus ar fi acceptat scutirea de taxe la legume, conserve, la mai multe categorii de fructe şi la vinuri proaspete care au fost excluse din comerţul liber cu Federaţia Rusă, după ce R. Moldova a semnat Acordul de Asociere şi liberalizare a comerţului cu Uniunea Europeană.

În context, vicepreşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Alexandr Slusari a ţinut să menţioneze că de fapt, lui Igor Dodon nu-i pasă deloc de interesele ţării şi ale producătorilor agricoli. „Igor Dodon este un cinic. Încă din 2016, el putea să insiste şi să promoveze ideea de eliminare a taxelor vamale cu Rusia. A făcut-o însă, doar înainte de alegerile parlamentare în calitate de bâtă politică, deoarece taxele vor fi înlăturate temporar.”

Mai mult, Slusari a atenţionat că nu există explicaţii economice pentru „jocul de eliminare a taxelor timp de 6 luni”, aşa cum nu au existat nici când au fost introduse.

”Rusia îl va ajuta în mod deschis şi deliberat pe Dodon să-i şantajeze pe cetăţenii noştri în alegeri, în condiţiile în care, după doi ani de colaborare cu Plahotniuc, acesta şi partidul său nu au la dispoziţie niciun argument pentru alegători. Chiar şi fotografiile cu Putin nu vor ajuta. Şantajul prin intermediul politicii externe este ultima speranţă a lui Dodon”, a conchis vicepreşedintele Platformei DA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe