Dodon îl lasă pe Băsescu fără cetăţenie

Noul preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, unul dintre adversarii ideii de reunificare a Moldovei cu România, şochează prin retragerea cetaţeniei lui Traian Băsescu.
Traian Băsescu
Traian Băsescu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

În urma şedinţei Comisiei pentru problemele cetăţeniei şi acordării de azil politic de pe lângă Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon a anunţat că a „semnat decretul privind retragerea cetăţeniei Republicii Moldova domnului Traian Băsescu”.

„Au fost examinate detaliat condiţiile legale de acordare a cetăţeniei dlui Băsescu. Anterior, în calitate de deputat al Parlamentului Republicii Moldova, am spus că cetăţenia i-a fost acordată dlui Băsescu în mod ilegal. Traian Băsescu a îndemnat în repetate rânduri la lichidarea statalităţii Republicii Moldova prin anexare la România. Încă din perioada aflării sale în exerciţiul funcţiei de preşedinte al României, acesta a refuzat să recunoască statalitatea moldovenească şi existenţa poporului moldovenesc”, a scris, pe contul său de Facebook, Igor Dodon, după semnarea decretului.

Acesta consideră că dorinţa fostului şef de la Cotroceni de a reunifica Basarabia cu România, vin în gravă contradicţie cu prevederile legii supreme, Constituţia Republicii Moldova. „Mai mult decât atât, în cadrul procedurii de acordare a cetăţeniei RM lui Băsescu, au fost ignorate numeroase avize din partea mai multor instituţii, inclusiv faptul existenţei urmăririi penale”, a mai menţionat Dodon.

”Prin retragerea cetăţeniei Republicii Moldova domnului Traian Băsescu, voi repara încălcarea legii, comisă de fostul preşedinte. Respectul faţă de Republica Moldova, faţă de poporul nostru, faţă de istoria noastră de secole, faţă de suveranitatea şi independenţa noastră va fi în continuare o preocupare de bază pe parcursul mandatului oferit de popor. Şi oricine atentează la aceste valori şi realităţi va avea de suportat consecinţele care se impun conform legii”, a avertizat şeful statului.

Menţionăm că Igor Dodon l-a avertizat pe Traian Băsescu cu retragerea cetăţeniei R. Moldova încă din campania electorală. Dodon promitea atunci, încă lider al socialiştilor, că „fostul şef de stat al României nu va profita de cetăţenia moldovenească mult timp”, dacă va câştiga alegerile.

Amintim că fostul preşedinte al României a depus jurământul ca cetăţean al RM la 3 noiembrie 2016. Traian Băsescu şi soţia sa au primit cetăţenia Republicii Moldova prin decretul preşedintelui Nicolae Timofti, semnat la începutul lunii iunie, însă procedura depunerii jurământului a fost prelungită deoarece socialiştii au contestat decretul preşedintelui la Curtea Constituţională.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe