Dodon anunţă anularea mai multor restricţii impuse în perioada stării de urgenţă. Negruţă: Ei au alte scopuri decât sănătatea publică

Cât de disproporţionată este logica guvernării, a punctat politologul Dionis Cenuşă în contextul deciziei autorităţilor de a redeschide din 1 iunie, sălile de forţă în timp ce examenul de bacalaureat a fost anulat. „Îmi pare straniu”.
Igor Dodon şi Ion Chicu
Igor Dodon şi Ion Chicu (facebook.com / Igor Dodon)

În cadrul şedinţei tradiţionale de luni dintre preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon şi prim-ministrul Ion Chicu, au fost puse în discuţie patru subiecte importante, fiind luate şi decizii cu impact major pentru cetăţenii RM. Cel puţin acesta este anunţul făcut de Dodon la finalul discuţiilor.

Potrivit acestuia, primul subiect a vizat situaţia epidemiologică din Republica Moldova. Potrivit şefului statului, s-a constatat scăderea semnificativă a numărului persoanelor infectate, precum și a ratei de contagiozitate.

„Astfel, săptămâna trecută (18-24 mai), acest indicator a fost de 0,89%, în timp ce săptămâna precedentă, de 1,38%. Totodată, numărul oamenilor vindecaţi a crescut de 2,5 ori”, a pecizat Dodon. De menţionat este totuşi faptul că după încheierea stării de urgenţă, potrivit graficului prezentat de Ministerul Sănătăţii, numărul persoanelor infectate nu este nici pe departe în scădere, menţinându-se în jurul cifrei de circa 150 cazuri zilnic.

(Captură Foto)

În acest sens, expertul Transparency Internaţional Moldova, Veaceslav Negruţa a sugerat Comisiei pentru Stare de Urgenţă în sănătate publică să nu ia astăzi nicio decizie, întrucât ar putea să-şi asume doar iresponsabilitatea celor trei crai din fruntea RM (Dodon, Chicu, Greceanîi n.r.) şi să opereze cu jumătăţi de date din sâmbătă şi duminică. Aşteptaţi miercuri-joi-vineri! Iar până atunci - faceţi cât mai multe teste, ca să vă asiguraţi că ştiţi ce faceţi. Iar cei trei - ei au ALTE scopuri decât sănătatea publică

Potrivit şefului statului, numărul de 99 de cazuri de duminică după o săptămână întreagă cu 150-200 cazuri ar reprezenta o dinamică pozitivă care permite autorităţilor să anuleze mai multe restricţii începând cu data de 1 iunie.

„Guvernul Republicii Moldova se va adresa Comisiei Naţionale Extraordinare pentru Sănătate Publică cu propunerea de a redeschide, începând cu 1 iunie, pieţele în municipiile Chişinău și Bălți, centrele comerciale, sectorul horeca, transportul internaţional de pasageri, dar și centrele sportive și cluburile de fitness. Restricţiile rămân în vigoare pentru instituţiile de învăţământ preşcolar și şcolar, precum și pentru evenimentele cu implicarea a mai mult de 50 de persoane”, a declarat preşedintele Dodon.

În acest context, politologul de la Chişinău Dionis Cenuşă a punctat că logica guvernării R. Moldova ar fi una disproporţionată, mai ales că săptămâna trecută a anunţat anularea examenelor de bacalaureat motivând pandemia de coronavirus şi dorinţa de a asigura securitatea, protecţia vieţii şi sănătăţii absolvenţilor.

„Cât de disproporţionată este logica guvernării: sălile de forţă ar putea fi deschise din 1 iunie, pe când organizarea BAC-ului nu a fost posibilă. Îmi pare straniu. Măcar să justifice logica deciziilor ca cetăţenii să înţeleagă de ce fitness-ul este mai valoros decât evaluarea cunoştinţelor. Pentru mine ambele contează, dar totuşi a doua are un impact strategic pe termen lung asupra vieţii unei persoane. Cât despre fitness - poţi face exerciţii în casa”, a scris Cenuşă pe pagina sa de socializare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe