Dionis Cenuşă: Nu criteriul limbii separă populaţia R. Moldova cel mai puternic, ci identitatea

Niciun lider politic din Moldova nu are legitimitatea necesară pentru a reprezenta segmente largi ale societăţii, ci doar proporţii distincte ale votanţilor deoarece societatea este extrem de polarizată, afirmă Cenuşă.
Dionis Cenuşă, analist politic de la Chişinău
Dionis Cenuşă, analist politic de la Chişinău (facebook.com/Expert-Grup)

Sprijinul public al PCRM pentru Ion Chicu în contextul scandalului diplomatic-emoţional dintre Moldova şi România reaminteşte de existenţa unei gândiri politice pro-stataliste în Moldova, constată politologul Dionis Cenuşă referindu-se la faptul că PCRM l-a acuzat pe europarlamentarul Mureşan de imixtiuni în treburile interne ale ţării şi a calificat reacţia premierului Chicu drept una „lipsită de diplomaţie, dar corectă”.

În opinia expertului, niciun lider politic din Moldova nu are legitimitatea necesară pentru a reprezenta segmente largi ale societăţii, ci doar proporţii distincte ale votanţilor deoarece societatea este extrem de polarizată. Nu criteriul limbii este ceea ce separă populaţia cel mai puternic, ci identitatea.

De aceea, Igor Dodon, Ion Chicu sau Vladimir Voronin vor avea priză la o parte din societate, iar Maia Sandu şi Andrei Năstase la cealaltă, consideră analistul.

„Să nu uităm că la baza separaţiilor geopolitice stau diviziunile identitare între cei care vor apăra pro-statalismul moldovenesc şi ceilalţi care vor 'unionism' şi reunirea cu România”, a subliniat Dionis Cenuşă concluzionând că restul clivajelor pierd teren în faţa celor identitar-geopolitice. Deocamdată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe