DNA, chemată să investigheze posibilele abuzuri ale lui Carmen Dan în cazul intervenţiei brutale din Piaţa Victoriei

DNA trebuie să investigheze posibilele abuzuri ale ministrului de Interne, Carmen Dan, în cazul intervenţiei în forţă a Jandarmeriei împotriva protestatarilor din Piaţa Victoriei, a solicitat Institutul pentru Politici Publice.
Carmen Dan
Carmen Dan (Florin Chirila/Epoch Times)

Institutul pentru Politici Publice cere DNA să investigheze informaţiile apărute în ultimele 72 de ore despre potenţialele abuzuri săvârşite de conducerea politică a Ministerului Afacerilor Interne precum şi de o serie de comandanţi ai IGPR, potrivit unui comunicat de presă remis marţi de organizaţie.

"În spaţiul public au apărut informaţii potrivit cărora, odată cu activarea Centrului Naţional de Conducere a Acţiunilor de Ordine Publică şi preluarea comenzii acestuia prin Centrul de decizie de către conducerea M.A.I. (ministru/secretari de stat), cu ocazia protestului din 10 august 2018, demnitarii aflaţi al comandă au abuzat de această poziţie pentru a dispune o intervenţie disproporţionată şi ineficientă astfel încât să creeze o imagine negativă a protestului şi să conducă la oprirea acestuia şi la descurajarea cetăţenilor paşnici să protesteze", arată IPP.

Institutul pentru Politici Publice solicită DNA să investigheze o posibilă încălcare a art .13 din Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie ('Fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani').

"Totodată atragem atenţia asupra informaţiilor potrivit cărora mai multor victime, din rândul protestatarilor, internate în unităţi spitaliceşti nu le-au fost, nici până la acest moment, luate declaraţii la spital de reprezentanţi ai Poliţiei. Aceştia din urmă au obligaţia, la semnalarea de către reprezentanţii spitalului că au fost victime ale unor posibile violenţe, să se deplaseze la faţa locului şi să pornească o anchetă pentru a stabili circumstanţele în care acestea au fost rănite. Având în vedere că lipsa anchetelor e aparent sistematică, probabil cu interesul de a escamota numărul real al victimelor intervenţiei Jandarmeriei, există suspiciunea că acest lucru se întâmplă la ordin politic în dorinţa de a se înregistra un număr cât mai mic de victime ale intervenţiei disproporţionate ale forţelor de ordine. Existenţa unor astfel de fapte se încadrează la art. 297 CP", a punctat IPP.

Organizaţia consideră că se impune de urgenţă ca DNA să verifice aceste informaţii în condiţiile în care protestul legitim a zeci de mii de oameni a fost deturnat în scop politic de incompetenţa aparent voită a forţelor de ordine care au fost dirijate astfel încât să creeze un cadru prin care protestele paşnice să fie prezentate ca o situaţie scăpată de sub control, discreditând modul de protest paşnic al marii majorităţi a celor prezenţi acolo şi inducând ideea că protestul este unul eminamente violent şi că trebuie suspendat, lucru realizat până la urmă prin ordinul Prefectului.

"Nu în ultimul rând reamintim că Secţia Parchetului Militar de pe lângă TMB, are în lucru dosarul jandarmului Răducu Şerban care a agresat fizic fără motiv mai mulţi demonstranţi în ianuarie 2018 şi unde încă nu există, la 8 luni distanţă, nicio rezoluţie", a conchis IPP.