Distrugătorul USS Mason, ţinta unui nou atac eşuat cu rachete lansate din Yemen

Distrugătorul american USS Mason a fost din nou ţinta unui atac cu rachete în Marea Roşie. Atacul a avut loc în aceeaşi zi în care au fost eliberaţi doi ostatici americani ca urmare unui demers diplomatic.
Distrugătorul american USS Mason.
Distrugătorul american USS Mason. (Captură Foto)

Mai multe rachete de croazieră au atacat sâmbătă distrugătorul american USS Mason în Marea Roşie, dar nava Marinei SUA a luat anumite măsuri şi nu a fost lovită, conform amiralului John Richardson, şeful operaţiunilor maritime.

Acesta este cel de-al treilea atac nereuşit în mai puţin de o săptămână asupra unei nave de luptă americane, despre care oficialii americani susţin că a fost lansat din zonele ocupate de rebelii Houthi din Yemen. Rebelii Houthi au negat că au atacat navele americane.

SUA a răspuns la atacurile anterioare prin lansarea unor rachete de croazieră Tomahawk, distrugând trei unităţi de radar în Yemen, conform oficialilor americani. Aceştia susţin că unităţile de radar au fost folosite în atacurile anterioare cu rachete.

În ciuda ultimului atac cu rachete, rebelii Houthi au eliberat sâmbătă doi ostatici americani ca urmare a unor negocieri complexe ce au implicat mai multe părţi.

Acordul a inclus transportarea pe cale aeriană a unor yemeniţi răniţi în atacul aerian de săptămâna trecută desfăşurat la o înmormântare de o coaliţie condusă de saudiţi. Victimele au fost transportate la un spital din Oman pentru tratament. Aproximativ 140 de persoane au fost ucise în acel atac aerian.

Secretarul de stat american John Kerry a declarat că Washingtonul a lucrat în ultimele zile la acordul de sâmbătă, ca parte a unor noi eforturi pentru încheierea unui acord de încetare a focului în Yemen, ce va permite părţilor implicate în conflict – rebelii Houthi şi forţele loiale preşedintelui yemenit înlăturat de la putere, care este susţinut de saudiţi – să reia negocierile pentru pace.

Omanul a jucat un rol important în eliberarea americanilor. Agenţia de ştiri de stat a Omanului a declarat că doi americani reţinuţi în Yemen au fost eliberaţi şi transportaţi în sultanat după negocieri între oficialii din Oman şi aşa-zisele autorităţi yemenite din capitala Sanaa, care este controlată de Houthi şi aliaţii lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe