Directorii de teatre ar putea conduce instituţiile şi dacă au peste 65 de ani

Teatrul Odeon
Teatrul Odeon (Epoch Times România)

Directorii de teatre care au vârsta de peste 65 de ani ar putea conduce în continuare instituţiile respective. Membrii Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor au dezbătut prevederile din Ordonanţa din 2013 care le interzicea acest lucru şi au votat eliminarea acestui text. La dezbaterea proiectului au participat directori de teatre din Capitală, actori îndrăgiţi ai scenei româneşti: Ion Caramitru, Dorina Lazăr, Alexandru Arşinel şi George Mihăiţă.

Actorii-manageri au explicat deputaţilor că experienţa profesională este esenţială pentru cei care conduc instituţiile de cultură. Ei au mai solicitat ca cei care deţin funcţii de conducere să poată urca şi pe scenă, fără să fie acuzaţi de conflict de interese.

„Dacă priviţi în general, în marile instituţii, cum sunt conduse azi şi de cine, o să vedeţi că sunt personalităţi în domeniu, care ştiu despre ce e vorba, ştiu cu ce se mănâncă teatrul, muzica, arta plastică”, a subliniat Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional din Bucureşti.

Dorina Lazăr, directorul Teatrului Odeon, s-a referit la responsabilitatea celor aflaţi în fruntea instituţiilor de cultură: „Vă asigur că nici un director de 65 de ani lovit de Alzheimer n-o să se agaţe de scaun. Dar ar fi fost păcat, dau exemplul acesta, ca domnul Hollender (cel mai longeviv manager al Operei de Stat din Viena, preşedintele şi directorul artistic al Festivalului „George Enescu”, timişoreanul Ioan Holender – n.red.) să nu fi fost trei mandate la rând directorul Operei din Viena. Şi era trecut de 65 de ani”.

Ministrul Culturii consideră că cererile directorilor de teatru sunt justificate şi a promis să le susţină. „Este o reintrare în normalitate a unor lucruri care până în momentul de faţă funcţionau”, a spus Gigel Ştirbu. „Nu cred că atingerea unui prag de vârstă poate conduce la incapacitatea de a exercita un mandat de manager”, a mai adăugat ministrul.

Actul normativ a fost elaborat în timpul mandatului fostului ministru al Culturii, Daniel Barbu, şi a fost votat în plenul Senatului. În forma modificată, el va fi supus la vot în plenul Camerei Deputaţilor, care este camera decizională.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură