Director Hidroelectrica acuzat de conflict de interese penal

Sigla Hidroelectrica.
Sigla Hidroelectrica. (www.hidroelectrica.ro)

Constantin Metehoiu, director în cadrul Hidroelectrica S.A, sucursala Curtea de Argeş, este acuzat de conflict de interese penal şi săvârşirea infracţiunii asimilate celei de corupţie, informează luni ANI într-un comunicat.

Directorul Metehoiu, despre care se afirma că ar fi fost numit politic în funcţia de conducere pe care o deţine, de către PDL, este acuzat că, în perioada 5 iunie 2008 - 8 februarie 2012, ar fi încheiat, în numele Hidroelectrica S.A - Bucureşti, prin Sucursala Hidrocentrale Curtea de Argeş, 17 contracte de achiziţie publică şi 2 achiziţii directe (în valoare de 2.830.146,23 Lei - aprox. 673.844 Euro) cu 3 societăţi comerciale la care Metehoiu a deţinut calitatea de asociat şi administrator.

13 din cele 17 contracte şi cele 2 achiziţii directe, împreună cu documentaţia aferentă, au fost semnate şi aprobate de către Metehoiu personal, nin calitate de Director al Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeş.

Cele trei societăţi cărora Metehoiu le-a facilitat contractele aflate în vizorul ANI sunt S.C. Danatis 2000 S.R.L., S.C. Dragoş Construct Group S.R.L. şi S.C. Reparaţii Modernizări Retehnologizări Argeş S.R.L. Conform ANI, În perioada 1994 - 26 octombrie 2009, Metehoiu a deţinut calitatea de asociat şi administrator în cadrul acestor SRL-uri şi a încasat d ela acestea dividende în valoare de 244.760 Lei în 2008 şi 2009.

Cu ocazia atribuirii contractelor respective, au fost încălcate prevederile referitoare la ”Reguli de evitare a conflictului de interese”, stipulate în art. 69, lit. a), c) şi d) din O.U.G. nr. 34/2006: „Nu au dreptul să fie implicaţi în procesul de verificare / evaluare a candidaturilor / ofertelor […] persoane care deţin părţi sociale, părţi de interes, acţiuni din capitalul subscris al unuia dintre ofertanţi / candidaţi sau subcontractanţi ori persoane care fac parte din consiliul de administraţie / organul de conducere sau de supervizare a unuia dintre ofertanţi / candidaţi sau subcontractanţi […] persoane despre care se constată că pot avea un interes de natură să le afecteze imparţialitatea pe parcursul procesului de verificare / evaluare a candidaturilor / ofertelor; persoane care în exercitarea funcţiei pe care o deţin la nivelul autorităţii contractante se află în situaţia existenţei unui conflict de interese astfel cum este acesta reglementat de Legea nr. 161/2003 […]” precizează ANI într-un comunicat remis Epoch Times.

De asemenea, Constantin Metehoiu a încălcat dispoziţiile art. 12, lit. a) şi b) din Legea nr. 78/2000, potrivit cărora: constituie infracţiuni săvârşirea următoarelor fapte calificate de legiuitor ca infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie, "dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite: a) efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale; b) folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii".

Directorul Hidroelectrica Curtea de Argeş a încălcat şi dispoziţiile art. 2531 din Codul Penal al României, potrivit cărora "fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii cinci ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la cinci ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă".

În aceste circumstanţe, ANI precizează că a sesizat organele judiciare competente, în vederea verificării indiciilor privind săvârşirea infracţiunii de conflict de interese, precum şi a infracţiunii asimilate infracţiunilor de corupţie.

"Persoana evaluată a fost informată despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris", se mai arată în comunicat. Potrivit ANI, Metehoiu Constantin nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului său la apărare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne