Diplomat israelian ameninţă cu “doborârea” unor oficiali britanici

Un diplomat israelian în Marea Britanie a declanşat discuţii contradictorii după ce şi-a exprimat înclinaţia de a “doborî” oficiali britanici ostili Tel Aviv-ului, inclusiv pe adjunctul ministrului de Externe, Alan Duncan.
Shai Masot, ofiţer politic senior al ambasadei israeliene.
Shai Masot, ofiţer politic senior al ambasadei israeliene. (Captură Foto)

Shai Masot, diplomat de rang înalt politic al ambasadei israeliene, a făcut remarcile într-un material video înregistrat în secret, care a fost publicat duminică.

Materialul video înregistrat de un reporter sub acoperire în octombrie 2016 face parte dintr-o investigaţie realizată de postul de televiziune Al Jazeera şi surprinde o întâlnire într-un restaurant între Masot şi Maria Strizzolo, care a îndeplinit la un moment dat funcţia de asistentă a ministrului britanic al Educaţiei Robert Halfon, fostul director politic al Conservative Friends of Israel.

În materialul video se vede şi aude în mod clar cum Masot spune că îl va “doborî” pe Duncan deoarece acesta a creat “o mulţime de probleme”.

“Pot să îţi dau câteva nume de parlamentari pe care aş sugera să îi dobori”, a întrebat-o pe Strizzolo, care a răspuns în glumă că toţi parlamentarii au “ceva de ascuns”.

“Am câţiva parlamentari. Ea ştie pe care parlamentari aş dori să îi dobor”, a susţinut Masot.

Adjunctul ministrului britanic de Externe a fost criticat pentru prima dată de oficialii israelieni şi britanici în 2014, când a descris extinderea coloniilor evreieşti ilegale ca fiind o “pată pe faţa Pământului”.

Duncan a făcut remarcile pe fondul sprijinului Parlamentului britanic pentru crearea statului palestinian.

“Ocupare, anexare, ilegalitate, neglijenţă, complicitate – acesta este un cocktail periculos ce aduce ruşine Israelului”, a declarat el pentru BBC la acea vreme.

Israelul cere scuze. Strizzolo demisionează

După publicarea materialului video, Mark Regev, ambasadorul israelian în Marea Britanie, a cerut scuze pentru remarcile lui Masot şi a precizat că acestea nu reflectă punctul de vedere al Israelului.

“Comentariile au fost făcute de un angajat al ambasadei cu rang inferior care nu este diplomat israelian şi al cărui contract de angajare cu ambasada va fi întrerupt în scurt timp”, a declarat ambasada israeliană, notând că Regev a cerut scuze personal lui Duncan pentru comentariile “inacceptabile”.

Un purtător de cuvânt al Ministerului britanic de Externe a precizat că Londra nu este supărată şi consideră problema “închisă”.

După publicarea materialului video, Strizzolo a demisionat duminică şi şi-a închis conturile de pe reţelele sociale. Ea a minimalizat remarcile, susţinând că discuţia cu Masot nu a fost serioasă şi că au fost doar vorbe în vânt.

Crispin Blunt, care conduce Foreign Affairs Select Committee, a declarat că remarcile lui Masot au fost scandaloase şi merită să fie investigate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe