Din opoziţie, socialiştii spanioli cer exhumarea dictatorului Francisco Franco din Valle de los Caidos

Formaţiunea socialiştilor spanioli (PSOE), cea mai importantă din opoziţie, a cerut exhumarea rămăşiţelor pământeşti ale dictatorului Francisco Franco din mânăstirea din Valle de los Caidos (Valea celor căzuţi). Potrivit cotidianului El Pais, dezbaterea asupra acestui monument (construit de Franco, dar cu munca forţată a deţinuţilor politici după încheierea războiului civil pentru a aduna aici toţii morţii conflagraţiei, din cele două tabere, n.r.) revine pe ordinea de zi a legislativului.

Socialiştii au înregistrat o propunere în care se arată că 'cel mai mare exponent al unui regim totalitar, opus libertăţii şi demnităţii tuturor cetăţenilor, duşman al democraţiei, nu poate prezida un monument care trebuie să servească omagiului adus memoriei tuturor victimelor războiului civil şi al dictaturii care i-a urmat', arată El Pais. Odată exhumate, resturile lui Franco ar trebui depuse unde doresc urmaşii acestuia. De asemenea, socialiştii vor şi exhumarea rămăşiţelor pământeşti ale lui José Antonio Primo de Rivera, fondatorul mişcării de dreapta Falange, de asemenea înmormântat în Valle de los Caidos.

Subiectul revine astfel în dezbaterea legislativului, după ce, la 21 decembrie 2007, aminteşte cotidianul spaniol, a fost aprobată Legea memoriei istorice, cu o majoritate covârşitoare. Aceasta prevedea ca Valle de los Caidos să fie 'un loc de cult şi cimitir public fără a se organiza aici evenimente de natură politică, nici de susţinere a războiului civil, a protagoniştilor acestuia sau a dictaturii franchiste'. Fundaţia care urma să se ocupe de monument trebuia să urmărească reabilitarea tuturor celor morţi în urma războiului civil şi a represiunii care i-a urmat, în scopul împăcării şi convieţuirii în societatea spaniolă.

Au urmat lucrările unei comisii de experţi numite de fostul şef al executivului socialist, José Luis Rodríguez Zapatero, iar lucrările au fost predate, după alegerile legislative din 2011, actualului guvern conservator, condus de Mariano Rajoy. Însă tot ce are legătură cu memoria istorică a rămas paralizat, constată cotidianul El Pais. Ceea ce solicită acum socialiştii spanioli continuă obiectivele exprimate de comisia de experţi: 'identificarea rămăşiţelor pământeşti a 33.847 de oameni, din cele două tabere, înhumate în Valle de los Caidos în stare proastă şi nedemnă, în cele opt cripte'.

Mausoleul dictatorului Francisco Franco din Valle de los Caidos a fost construit prin munca forţată a 20.000 de republicani, în anii '40 şi '50, şi aici sunt îngropaţi mulţi dintre cei care au murit în timpul războiului civil. Tot acolo a fost ulterior îngropat dictatorul, dar şi victimele războiului din ambele tabere, întrucât din anii '60, obiectivele monumentului s-au orientat de altfel şi către o viziune mai împăciuitoare, de reconciliere între foştii inamici. Valle de los Caidos rămâne însă un loc de controverse şi dispute aprinse în diferite părţi ale societăţii spaniole. Este considerată cea mai mare groapă comună din Spania, iar abia în 2010, guvernul spaniol a anunţat că ştie câte persoane sunt îngropate aici: 33.832; dintre acestea, numai 21.423 au fost identificate.