Dieta moderata in proteine ar putea intrece dieta bogata in carbohidrati

Oamenii scad in greutate cand reduc numarul de calorii, dar un nou studiu arata ca o dieta cu ceva proteine in plus ar putea fi eficienta in special la echilibrarea grasimii din organism si la imbunatatirea grasimilor din sange.

Cercetatorii au descoperit ca timp de mai mult de un an, o dieta moderata in proteine a fost mai eficienta decat una standard, bogata in carbohidrati si scazuta in grasimi ajutandu-i pe adultii supraponderali sa elimine grasimea mai usor. Si mai mult, a avut beneficii sporite cand a venit vorba despre sporirea colesterolului HDL "bun” si scaderea trigliceridelor, un tip de grasimi din sange care contribuie la infundarea arterelor.

Descoperirile relatate in Jurnalul Nutritiei sugereaza ca schimbarea unor carbohidrati cu proteine poate fi folositoare pentru cei care urmeaza un regim de slabire.

Pentru studiu, 130 de adulti supraponderali au fost repartizati la intamplare la una din doua diete sarace in calorii: dieta bogata in carbohidrati, recomandata in general, cu aproximativ 15% din calorii provenind din proteine, 55% din carbohidrati si 30% din grasimi; sau o dieta moderata in proteine in care 30% din calorii vin din proteine — inclusiv din carne macra, produse lactate cu putina grasime si alune — in timp ce 40% provin din carbohidrati si 30% din grasimi.

Tuturor participantilor le-au fost date planuri pentru meniu si participau la intalniri saptamanale cu un dietetician pentru a-i ajuta sa nu renunte la noul lor stil de viata.

Dupa un an, media pierderii in greutate a fost asemanatoare la cele doua grupuri — 10,5 kg la cei cu dieta moderata in proteine si aproximativ 8,6 kg la cei cu dieta bogata in carbohidrati.

Oricum, grupul cu dieta bazata pe proteine moderate a pierdut mai multa masa de grasime si a avut rezultate mai bune atat la nivelul HDL-ului, cat si la nivelul trigliceridelor.

Proteinele in plus de la fiecare masa ii ajuta pe cei care vor sa slabeasca sa-si mentina masa musculara "activa din punct de vedere metabolic”, a explicat conducatorul cercetarii Dr. Donald K. Layman, de la Universitatea Illinois din Urbana. In acelasi timp, a spus el catre Reuters Health, continutul mai scazut de carbohidrati al dietei inseamna nivele mai scazute ale insulinei, hormonul responsabil cu reglarea continutului de zahar in sange.

Asadar, dieta stimuleaza organismul sa elimine mai mult din stocul de grasime, potrivit lui Layman.

El a mai spus ca rezultatele mai bune ale nivelului trigliceridelor, reprezinta in mare rezultatul reducerii carbohidratilor.

Problema oricarei diete este ca oamenii trebuie sa o urmeze corespunzator pentru a da roade. In acest studiu, cei care au urmat un regim au primit mult ajutor, cu meniuri planificate si intalniri educationale saptamanale. Dar este neclar daca oamenii s-ar descurca la fel de bine singuri.

"Una dintre problemele dietei moderate in proteine este ca oamenii iau cu ei obiceiuri din celelalte diete”, a spus Layman.

De exemplu, a spus el, conceptia "meselor mici si dese” din timpul zilei ajuta cand dieta este bogata in carbohidrati si saraca in grasimi, deoarece oamenilor le este foame mai des — dar nu este o idee buna cu o dieta moderata in proteine.

"O schimbare importanta sunt trei mese consistente cu echilibru intre proteine si carbohidrati la fiecare masa”, a sfatuit Layman.

"O dieta mai bogata in proteine nu inseamna mai multe proteine la cina, ci proteine echilibrate la micul dejun si la pranz.”