"Dictatură, sau Europa?" - Nou protest de amploare lângă Guvern

Nu vom renunţa la valorile europene doar pentru că stau în calea salvării, de dosare penale, a unor lideri politici precum Liviu Dragnea sau Călin Popescu-Tăriceanu, transmit protestatarii.
Protest la Guvern
 
Protest la Guvern   (Facebook)
Se încarcă player-ul...

UPDATE. La ora 21:00, protestatarii au aprins luminile telefoanelor mobile.

Jandarmii au băgat în dubă mai mulţi protestatari după o altercaţie în zona microbuzului pe care manifestanţii îl parchează permanent în Piaţa Victoriei.

* * *

UPDATE. În Piaţa Victoriei se află peste 7.000 de protestatari.

"Am venit pentru viitorul ei (fetitei), eu sunt aproape la 40 de ani, vreau pentru ea un viitor, o ţară în care valoarea şi democraţia să fie reperele noastre fundamentale. Ce mă supără cel mai tare, pe lângă altele, este că actuala coaliţie legalizează hoţia, într-o formă sau alta legalizează hoţia, o să fim ţara hoţilor. (...)

Sper ca în timp concetăţenii mei să înveţe un lucru, că votul contează. De când am făcut 18 ani eu am fost la toate voturile şi am votat în principiu cu acelaşi partid. Nu are importantă, e în Parlament, dar e în opoziţie acum. Ideea e că poate nu-ţi place de nimeni, poate în 2016 ai vrut să stai pe pârtie că a fost mai cool, că n-ai avut cu cine să votezi, şi acum ce faci? Ai hoţi care votează pentru alţi hoţi, ai un ministru al Justiţiei care este efectiv ministrul infractorilor, nu ministrul dreptăţii, ai un Guvern care a bulversat toată economia şi poate învaţă românii ca în 2020 să meargă la vot. Cu cât ai mai multe partide în Parlament, cu atât şansa ca un partid să conducă discreţionar este mai mică, trebuie să votezi chiar dacă nu îţi place. Iar la ora actuală e atât de evident, pentru că avem un partid care iubeşte hoţii, încât...", declară un tată venit cu fiica lui la protest.

Protest
Protest

* * *

UPDATE: În jur de 2000 de protestatari s-au strâns în Piaţa Victoriei în jurul orei 19.30 iar lumea continuăsă vină în valuri - tineri, familii cu copii, oameni în vârstă veniţi pentru viitorul nepoţilor etc.

"M-am săturat de minciună şi hoţie, îmi doresc din suflet să trăiesc într-o ţară fără hoţi şi să-mi cresc nepoţii în armonie şi bucurie. Sunt tristă şi sunt tristă şi sunt tristă. (...) (Am pensia) 1.059 de lei, vreţi să vă arăt talonul?! După 30 de ani de muncă şi ei vor să-şi facă pensii speciale, nu e posibil aşa ceva... Biata ţară bogată a ajuns să fie prădată, îmi pare rău.

Cât oi mai trăi, un an, doi, trei, vreau să scap ţara de hoţi. Nu mai pot!", spune o pensionară.

Protest
Protest

Piaţa este înconjurată cu garduri metalice şi în zonă au fost desfăşurate efective impresionate de jandarmi. Mulţi manifestanţi afişează pancarte cu cifra 100, cele două zerouri fiind de fapt o pereche de cătuşe deasupra cărora este inscripţionat mesajul "100 de ani în Penalistan".

Protest
Protest

Şi apropo de acest mesaj, în zona limitrofă protestului, o mulţime de persoane strâng semnături pentru iniţiativa "Fără penali în funcţii publice".

Protest
Protest

La un moment dat au avut loc inclusiv tensiuni între manifestanţi şi forţele de ordine.

"Bănuiesc că oamenii sunt în stradă fiindcă sunt nemulţumiţi şi mesajul meu pentru ei este unul foarte clar: e importantă atitudinea civică pentru a-i readuce pe aceşti guvernanţi cu picioarele pe pământ", a transmis preşedintele Klaus Iohannis.

* * *

Mii de persoane şi-au anunţat, pe Facebook, participarea la un nou protest de amploare în Piaţa Victoriei, protest declanşat în semn de nemulţumire faţă de "acţiunile antidemocratice ale PSD-ALDE". Intitulat simbolic "Vrem Europa, nu dictatură!", protestul este programat să aibă loc în data de 12 mai (la câteva zile după ziua Europei), începând cu ora 18.00.

"De la preluarea guvernării, coaliţia PSD-ALDE nu şi-a respectat promisiunile făcute în campania electorală, ci a avut două priorităţi: să îşi salveze de închisoare VIP-urile cu dosare penale şi să instaureze în România un regim în care forţa legii şi democraţia sunt strivite de forţa instituţiilor politice. Metodele şi acţiunile PSD-ALDE au ca efect îndepărtarea României de standardele europene şi democratice şi aruncarea ei în liga regimurilor autocratice, în care domnesc interesele şi bunul-plac al celor care au acces la butoanele politice, iar societatea este lipsită de şansa de a sancţiona derapajele acestora.

Suntem generaţia care a avut şansa să vadă cu adevărat ce înseamnă democraţia şi valorile europene. Suntem generaţia care le preţuim şi nu vom renunţa la ele, doar pentru că stau în calea salvării de dosare penale a unor lideri politici precum Liviu Dragnea sau Călin Popescu-Tăriceanu!

Ne vedem pe 12 mai. Ţine de fiecare să distribuim acest eveniment pentru a avea efectul dorit. Asta nu înseamnă că nu o să ieşim mai devreme, dacă vedem că urmează să treacă legile justiţiei, codul penal modificat în interesul infractorilor etc.
Doar că ne ajută faptul că avem o lună jumătate în care să informăm lumea despre modificările pe care PSD ALDE le propune, să împărţim afişe postere etc

Acţiunile antidemocratice ale PSD-ALDE:

- Tentativele continue de resuscitare a OUG 13 prin Legile Justiţiei şi modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală;

- Încercarea de a schimba în mod nejustificat conducerea Parchetului General şi pe cea a Direcţiei Naţionale Anticorupţie;

- Reprimarea dreptului la protest, prin amenzi abuzive şi acţiuni în forţă ale Jandarmeriei;

- Schimbarea legilor cu dispreţ faţă de procedurile parlamentare fireşti şi faţă de consultarea publică;

- Denigrarea instituţiilor europene, a ambasadelor străine şi a reprezentanţilor României la Bruxelles care se opun abuzurilor PSD;

- Proiecte precum Legea defăimării, menite să anuleze libertatea de exprimare;

- Cauţionarea televiziunilor care fac propagandă anti-justiţie şi calomniază pe cei care protestează împotriva abuzurilor PSD şi intoxicarea cu bună ştiinţă a populaţiei cu mesaje anti-europene;

- Sabotarea surselor de finanţare a ONG-urilor prin noul Cod fiscal", se precizează în apelul de mobilizare de pe pagina evenimentului.