Diaspora moldovenească cere introducerea votului prin corespondenţă

Diaspora afirmă că pentru a vota trebuie să parcurgă distanţe mari, să suporte cheltuielile de deplasare şi cazare, dar şi de multe ori să aştepte câte 8-10 ore doar pentru a beneficia de dreptul de a alege.
(photos.com)

Diaspora moldovenească a iniţiat o petiţie online prin care solicită introducerea votării prin corespondenţă pentru cetăţenii Republicii Moldova cu drept de vot care au domiciliul sau reşedinţa în ţară ori în străinătate dar care nu se pot prezenta la secţia de votare în ziua alegerilor.

În opinia autorilor petiţiei, un exemplu de succes al votului prin corespondenţă ar fi alegerile parlamentare din România din 2017. „Votarea prin corespondenţă s-a realizat prin expedierea buletinului de vot, prin servicii poştale, către secţii de votare, organizate la misiunile diplomatice ale României. Persoanele care doreau să voteze trebuiau să se înregistreze pe o platformă online făcută de autorităţile române.”

Totodată, diaspora menţionează că se confruntă cu diverse probleme printre care: distanţele mari pentru a ajunge la secţiile de votare, cozile lungi, care îi fac să aştepte câte 8-10 ore cât şi costurile de deplasare şi cazare.

În concluzie, reprezentanţii diasporei cer autorităţilor de la Chişinău şi partidelor politice să contribuie la soluţionarea problemelor expuse şi să introducă votul prin corespondenţă pentru ca toţi cetăţenii Republicii Moldova să aibă parte de un proces de vot mult mai organizat, simplu şi echitabil.

Datele oficiale prezentate de Ministerul Afacerilor Externe din 2016, arată că peste hotarele Republicii Moldova se află 805.509 de cetăţeni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe