Dezincriminarea conflictului de interese pentru parlamentari, pe masa Curţii Constituţionale

Sesizarea celor 99 de parlamentari care contestă dezincriminarea conflictului de interese în cazul colegilor lor care şi-au angajat rudele aşteaptă miercuri o decizie finală din partea Curţii Constituţionale.
Justiţia
Justiţia (Shutterstock)

Judecătorii Curţii Constituţionale urmează să se pronunţe, miercuri, pe marginea sesizării privind dezincriminarea conflictului de interese în cazul senatorilor şi deputaţilor care şi-au angajat rudele în cabinetele parlamentare până în 2013.

Sesizarea a fost făcută pe 23 iunie, zi în care în Piaţa Universităţii a avut loc un protest împotriva impunităţii parlamentarilor ce au votat o astfel de lege. Unul dintre motivele invocate de semnatarii sesizării este acela că legea "ar putea conduce la un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie", în contextul în care actul normativ introduce el însuşi o interpretare cu privire la conflictul de interese.

Un alt motiv invocat de autorii sesizării de neconstituţionalitate este că legea "are efecte retroactive încălcând principiul neretroactivităţii legii consacrat de Constituţia României:

"Prin interpretarea art. 38 alin (11) din legea nr. 96/2006 privind statutul deputaţilor şi al senatorilor va apărea o contradicţie între dispoziţiile din legea generală 161/2003 şi dispoziţiile din legea specifică 161/2003 încălcându-se spiritul Constituţiei", mai arată autorii sesizării. (Legea, n.r.) asigură o clauză de impunitate retroactivă fiind o "subtilă dezincriminare retroactivă, o veritabilă amnistie" pentru parlamentarii care au angajat rude înainte de data la care a intrat în vigoare această interdicţie prevăzută de art. 38 alin (11) din legea nr. 96/2006 privind statutul deputaţilor şi al senatorilor, aceştia nemaiputând fi traşi la răspundere juridică penală şi civilă.

"Trebuie menţionat că infracţiunea de Conflict de interese prevăzută de art. 301 C.P. nu este aplicabilă unor fapte în care există o vinovăţie, o încălcare a legii, ci se adresează acelei zone gri în care se incriminează posibilitatea ca funcţionarul public să acţioneze fiindu-i afectată imparţialitatea de un interes personal. (...) Vă solicităm să declaraţi neconstituţională legea privind interpretarea art. 38 alin (11) din legea nr. 96/2006 privind statutul deputaţilor şi senatorilor în raport cu argumentele aduse", au arătat autorii sesizării trimise la CCR.

Reamintim că pe 22 iunie, parlamentarii au votat aproape în unanimitate, într-o şedinţa de plen reunit, dezincriminarea conflictului de interese pentru cei care şi-au angajat rudele la cabinetele parlamentare până în anul 2013. Votul dat pentru această lege a revoltat opinia publică declanşând inclusiv proteste stradale la Bucureşti şi Timişoara, iar la doar o zi după adoptare, 99 de parlamentari au decis să sesizeze Curtea Constituţională.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne