Raeţchi: "E stranie coincidenţa între atacul lui Dragnea la Prună şi intenţia ministrului de a adopta o OUG privind confiscarea extinsă a averilor"

Ovidiu Raeţchi
Ovidiu Raeţchi (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Atacurile recente ale lui Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu la adresa ministrului Justiţiei se explică prin faptul că Raluca Prună a lansat, recent, ideea adoptării unei ordonanţe de urgenţă privind confiscarea extinsă a averilor, opinează deputatul PNL Ovidiu Raeţchi.

"E stranie coincidenţa între atacul lui Dragnea la Raluca Prună şi intenţia ministrului Justiţiei de a adopta o OUG privind confiscarea extinsă a averilor. Dragnea şi Tăriceanu fac din nou presiuni pentru demiterea ministrului Justiţiei", susţine deputatul.

În opinia lui Raeţchi, cei doi au eşuat să îl convingă pe Cioloş să o demită pe Raluca Prună, iar acum depun noi eforturi pentru înlăturarea ministrului din funcţie.

“După ce au eşuat în urmă cu câteva săptămâni în încercarea de a-l convinge pe Dacian Cioloş de a o schimba din funcţie pe Raluca Prună, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu depun din nou eforturi pentru demiterea ministrului Justiţiei. Nu cred că este o coincidenţă faptul că Dragnea a început din nou să o critice pe Raluca Prună la o zi după ce ministrul Justiţiei a afirmat că nu exclude varianta adoptării prin ordonanţă de urgenţă a proiectului prin care se doreşte transpunerea directivei europene privind confiscarea extinsă, dacă premierul Dacian Cioloş va fi de acord cu acest lucru. În ceea ce îl priveşte pe liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, este clar că acesta este primul la rând în atacarea instituţiilor judiciare din România şi că acesta va fi principalul mesaj al campaniei pentru alegerile parlamentare”, susţine liberalul.

Raeţchi a adăugat că Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu nu vor agrea un ministru al Justiţiei pe care nu îl pot controla:

“Este cert că Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu nu vor agrea niciun ministru al Justiţiei care nu face parte din gaşca lor şi nu se află la buna lor dispoziţie, indiferent dacă acest ministru este Raluca Prună sau nu. De aceea, şeful PSD s-a arătat deranjat de presupusa intenţie a ministrului Justiţiei de a schimba clasa politică: ştie că nu are niciun viitor într-o nouă paradigmă.“Doamna Prună are o problemă cu clasa politică şi din sistem. Schimbăm clasa politică, justiţia. Punem tehnocraţi peste tot. De ce nu e preocupată doamna Prună de altele?”, se întreba ironic, Dragnea. Raluca Prună trebuie să reziste acestor atacuri pentru că orice semn de slăbiciune va fi interpretat de Dragnea, Tăriceanu şi politicienii cu probleme pe care îi reprezintă în propriul lor avantaj”.

Reamintim că Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică proiectul de lege vizând aplicarea directivei Parlamentului European privind îngheţarea şi confiscarea produselor infracţiunilor săvârşite în Uniunea Europeană, directivă al cărei raportor a fost Monica Macovei. Specialiştii ministerului au propus ca persoanelor condamnate pentru comiterea unor infracţiuni a căror pedeapsă este mai mare de patru ani să li se confişte bunurile, dacă judecătorul ajunge la concluzia că acestea au fost achiziţionate în urma comiterii unor infracţiuni.

Proiectul mai prevede că măsura confiscării extinse se dispune "dacă instanţa are convingerea că bunurile respective provin din activităţi infracţionale şi are în vedere bunurile dobândite de persoana condamnată, într-o perioadă de cinci ani înainte şi, dacă este cazul, după momentul săvârşirii infracţiunii, până la data emiterii actului de sesizare a instanţei", se arată în proiectul de lege.

În urmă cu două zile Prună a declarat că deşi speră că se poate baza pe "cooperarea" Parlamentului pentru adoptarea acestei legi, nu exclude nici varianta adoptării prin ordonanţă de urgenţă a proiectului privind confiscarea extinsă a bunurilor dobândite prin activităţi infracţionale, aflat în prezent în dezbatere publică.

"Eu nu o să aştept până la finalul mandatului meu. În cursul mandatului meu am adoptat două ordonanţe de urgenţă: ordonanţa 6, cu interceptările, şi ordonanţa 18, cu modificările la Codul Penal, pentru care am fost criticată dar nu exclud, în măsura în care eu cred că este foarte important pentru societate, nu exclud posibilitatea unei ordonanţe de urgenţă. Sigur, sub condiţia ca premierul să fie de acord.", a declarat Prună.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne