Dezastru ecologic în deşertul israelian: milioane de litri de petrol deversate

Plante acoperite de titei si materiale absorbante cu care se incearca limitarea dezastrului ecologic produs de BP, 7 iulie 2010 in Port Fourchon, Louisiana.
Plante acoperite de titei si materiale absorbante cu care se incearca limitarea dezastrului ecologic produs de BP, 7 iulie 2010 in Port Fourchon, Louisiana. (Joe Raedle / Getty Images)

Milioane de litri de ţiţei s-au scurs de la o conductă, în deşertul Arava, cauzând unul dintre cele mai mari dezastre ecologice care au avut loc în Israel. "Vor fi necesare luni, sau poate chiar ani, pentru a remedia ceea ce s-a întâmplat", recunoaşte purtătorul de cuvânt al guvernului, Guy Samet.

În urma unui accident la ţevile unei conducte, s-a creat un râu de ţiţei lung de 7 km care trece prin rezervaţia naturală Evrona, în sudul Israelului, rezervaţie cunoscută pentru numărul mare de cerbi care o populează.

Pompierii, poliţia, echipajele de urgenţă şi de protecţie civilă sunt angajate încă din zorii zilei de astăzi, vineri 5 decembrie, pentru a limita efectele dezastrului, provocat în timpul lucrărilor de construcţie a noului aeroport din Timna, în sudul Israelului.

Imediat ce a fost descoperită deversarea de petrol, conducta a fost închisă, dar intervalul de timp a fost de cel puţin două ore, timp în care milioane de litri de petrol brut au fost dispersate pe teren.

Conducta în cauză, care conectează Eilat cu oraşul Ashkelon, a fost deschisă în anii '60, pentru a permite petrolului iranian să ajungă la Marea Mediterană de unde era vândut pe pieţele europene, dar de la ruperea relaţiilor Israel-Iran (în urma revoluţiei Khomeini din 1979) a fost folosită pentru transportul ţiţeiului de la Eilat în cele mai multe părţi ale ţării.

Ministerul Protecţiei Mediului a lansat o investigaţie asupra cauzelor dezastrului, întârzierea în intervenţie şi erori în prevenire. Prejudiciile din sudul Israelului sunt numeroase: a fost închisă artera principală care duce la Eilat, accesul la multe locuri din Arava a fost blocat, consecinţele dezastrului ecologic extinzându-se şi peste graniţă, în Iordania, unde 80 de persoane au fost spitalizate pentru probleme respiratorii ca urmare a inhalării de vapori toxici.

Shaul Goldstein, director general al Autorităţii Parcurilor, cere guvernului să stabilească dacă "acest dezastru teribil a fost cauzat de un accident sau de neglijenţă". Poliţia susţine că nu sunt elemente pentru a susţine ipoteza unui sabotaj.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe