Începând de astăzi suntem în deficit ecologic: resursele regenerabile pentru acest an au fost consumate

.
. (Lisa Maree Williams / Getty Images)

Data de 19 august este „overshoot day”: am luat din contul curent al planetei mai mult decât aveam la dispoziţie până în decembrie. De mâine vom supravieţui furând aer, apă, sol fertil de la generaţiile viitoare.

În primele opt luni ale acestui an omenirea a cheltuit resursele pe care PLaneta le poate regenera într-un singur an. Cu alte cuvinte 19 august este overshoot day. Aceasta înseamnă că am luat mai mult decât am avut la dispoziţie până în decembrie în contul curent al planetei. De la 20 august vom merge mai departe făcând datorii, împrumutând bunuri şi servicii de la "viitor", deoarece ecosistemele nu mai sunt deloc în măsură să le regenereze. Plante, aer curat, sol fertil: mâncăm an după an am ceea ce am primit de la o istorie care a durat mai mult de 3 miliarde de ani.

Acestea sunt calculele efectuate de Global Footprint Network, centrul de cercetare care studiază evoluţia amprentei ecologice a umanităţii, capacitatea planetei de a-şi reface resursele şi de a absorbi deşeurile, inclusiv de CO2. "Problema de depăşire a capacităţii de regenerare devine provocarea celui de-al XXI-lea secol: o problemă atât ecologică cât şi economică", a declarat Mathis Wackernagel, preşedintele Global Footprint Network. Elementul cel mai frapant este accelerarea trendului descendent. În timp ce în ultimii ani se vorbeşte tot mai mult de politici de mediu, cifrele arată o imagine foarte diferită. În 1961, omenirea folosea doar trei sferturi din capacitatea Pământului de a produce alimente, fibre, cherestea, resurse piscicole şi de absorbire a substanţelor poluante. La începutul anilor 1970 amprenta ecologică a omenirii a depăşit capacitatea de producţie a energiei din surse regenerabile de pe planetă. Şi, de atunci, deficitul a fost în creştere.

Astăzi, 85% din populaţia lumii cere de la Planetă mai mult decât sunt în măsură să dea ecosistemele lor naţionale (în Japonia, de 7 ori mai mult, în Emiratele Arabe Unite de 12 ori mai mult). Prin calcularea nu a nivelului de eficienţă a economiilor, ci a relaţiei dintre consum şi resursele disponibile într-o ţară, deficitul Statelor Unite se va deplasa în jurul valorii 2. Dar dacă modul de viaţă american ar fi exportat la nivel global, adică în cazul în care mai mult de 7 miliarde de oameni ar consuma ca un american mediu, ar fi o catastrofă.

Conform calculelor făcute de Global Footprint Network, am avea nevoie de 1,5 planete Pământ pentru a produce resursele regenerabile necesare pentru a susţine amprenta ecologică a omenirii. Iar pe baza unor calcule conservatoare, se va ajunge la 3 planete Pământ înainte de mijlocul acestui secol.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură