Detectiv britanic în China, pus sub acuzare pentru că ştia prea multe

Peter Humphrey de la ChinaWhys, o firmă de consultanţă. Humphrey şi soţia sa Yu Yingzeng, au fost acuzaţi pe 14 iulie de spionaj. Cazul pare să aibă conotaţii politice
Peter Humphrey de la ChinaWhys, o firmă de consultanţă. Humphrey şi soţia sa Yu Yingzeng, au fost acuzaţi pe 14 iulie de spionaj. Cazul pare să aibă conotaţii politice (Screenshot/Beijing Times)

Ca detectiv privat cu o experienţă de un deceniu în China, treaba lui Peter Humphrey era să găsească secrete. Dar, după ce a fost angajat de compania farmaceutică britanică GlaxoSmithKline (GSK) în luna aprilie a anului trecut, se pare că acesta a descoperit şi unele secrete nepotrivite, de la care i se trag o mulţime de necazuri.

Acum Humphrey şi soţia sa, Yu Yingzeng, par să fie implicaţi într-o anchetă comandată de autorităţi, în cadrul căreia angajaţii GSK sunt acuzaţi de implicare într-un scandal de corupţie pe scară largă şi în apariţia unui material video dubios cu scene sexuale ce ar fi fost folosit pentru a şantaja conducerea companiei farmaceutice.

Humphrey şi Yu, cetăţeni britanic şi respectiv american, au fost acuzaţi de procurorii din Shanghai pe 14 iulie, după mai bine de un an de când au fost arestaţi. Aceştia sunt acuzaţi de vânzarea şi cumpărarea informaţiilor private cu privire la cetăţeni chinezi prin intermediul firmei lor de consiliere ChinaWhys, şi vor fi judecaţi, probabil în secret, în luna august. Dar asta este numai o mică parte a poveştii.

La scurt timp după arestarea acestora în luna august, Humphrey şi Yu au fost forţaţi să apară pe un post al Televiziunii Centrale a Chinei, purtătorul de cuvânt al statului, făcând o mărturisire în faţa camerei. ”Regret foarte mult ceea ce am făcut şi îmi cer scuze faţă de guvernul chinez”, a mărturisit Humphrey, în timp ce avea mâinile încătuşate strânse în dreptul pieptului.

În orice caz, canalele de propagandă chineze oficiale au continuat să transmită această poveste – iar anunţurile lor diferă semnificativ de lucrurle pe care le relatează media ocidentală cu privire la caz.

Apărătorii Cooperativei

Într-o secţie de poliţie din Shanghai, Yu and Humphrey au fost recent intervievaţi de jurnalişti afiliaţi cu agenţia de ştiri a statului - Xinhua - şi de CCTV – aparent singurele două agenţii care au primit accesul la cei doi. Nimeni altcineva nu a putut avea acces - nici măcar fiul celor doi.

În timpul detenţiei, cei doi ar fi făcut o declaraţie de căinţă, susţine media de stat chineză. ”Ambii au declarat deja că purtarea lor a încălcat grav drepturile unui număr mare de cetăţeni chinezi şi că au încălcat sever intimitatea unor angajaţi din companii chineze şi multinaţionale", a anunţat Xinhua.

Humphrey chiar şi-a cerut ”proactiv scuze solemne atât în chineză cât şi în engleză”, susţinea Xinhua. Acesta a admis că acţiunile sale "erau de fapt împotriva legii": "regret că am încălcat legea chineză şi ne cerem scuze guvernului chinez şi oamenilor vătămaţi", anunţa raportul Xinhua.

Peter Humphrey are o istorie lungă pe scena Chinei. Vorbeşte fluent mandarina, este lăudat de foştii săi colegi şi a condus ramura din China a companiei Kroll Associates mai mulţi ani.

În povestea arestării celor doi sunt o mulţime de găuri tenebroase. Când cuplul occidental a fost arestat pentru prima oară anul trecut, nu s-a menţionat şi numele GSK. Dar în interviul cu jurnaliştii de stat, Humphrey a explicat cum a fost angajat de GSK, şi cum, atunci când au ieşeau la iveală ştirile conform cărora GSK se afla sub investigaţia regimului de la Beijing pentru mită, a fost ”extrem de şocat” şi a simţit că a fost ”păcălit” şi ”folosit” de Mark Reilly, fostul şef al GSK şi persoana care l-a angajat.

În timpul investigaţiei pentru GSK s-a întâmplat ca Humphrey să urmărească ilegal oameni, să-i fotografieze şi să obţină informaţiile personale pentru care a fost pus sub acuzaţie împreună cu Yu, susţine Xinhua.

Dar rapoartele mass-mediei de stat nu au atins niciodată cea mai intrigantă parte a întregului caz: Mark Reilly a fost protagonistul unui material video dubios cu scene sexuale, în care apărea şi prietena chineză a acestuia trimis directorilor GSK. Materialul îi arăta pe cei doi în apartamentul bărbatului cu o cameră ascunsă. Materialul a fost postat pe Youtube, aparent de către o persoană care a încercat un şantaj.

Potrivit Financial Times, Humphrey era angajat să afle cine a trimis acel material video directorilor companiei GSK, iar asta nu apare deloc în declaraţiile oficiale ale cazului.

Încălcări ale drepturilor de intimitate, legături politice

Oficial se afirmă că Humphrey şi Yu au fost chemaţi să investigheze ”o încălcare serioasă a intimităţii şi a securităţii” legată de Mark Reilly, fostul şef al GSK.

”Serioasa încălcare a intimităţii şi a securităţii” era tocmai materialul video cu Reilly şi prietena sa chineză, filmat în apartamentul acestuia cu o cameră ascunsă, fără permisiune, au declarat directorii GSK pentru Financial Times în luna iunie.

Materialul video era trimis directorilor de la GSK, inclusiv directorului executiv, ca parte dintr-o potenţială tentativă de a şantaja compania sau ca o potenţială parte din răzbunarea unui fost angajat concediat. E-mailul mai include şi o serie de acuzaţii conform cărora angajaţii GSK mituiau doctorii chinezi ca să prescrie medicamente ale GSK, şi îi mituiau pe oficiali astfel încât afacerile companiei să meargă mai lin.

În spatele întregii poveşti există un personaj tenebros, care poate fi veriga dintre investigaţia pentru care au fost angajaţi cei doi şi problemele în care se află acum: Vivian Shi, în vârstă de 49 de ani, ”o femeie chineză elegantă, puternică”, potrivit Sunday Times, care a condus relaţiile dintre GSK şi oficialii guvernului din Shanghai. Problemele au început după ce aceasta a fost concediată de companie cu 18 luni în urmă.

Potrivit Times, Humprey şi Yu au fost angajaţi să verifice dacă materialul video făcea parte din planul lui Vivian Shi, posibil conceput pentru a se răzbuna pe GSK după concediere, sau din alte motive. Se ştie că aceasta are multe relaţii în China, iar familia ei face parte din oficialii Partidului Comunist Chinez din Shanghai.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe