Despre priorităţi. Tudorel Toader lucrează la un nou proiect. Pentru foştii deţinuţi

În timp ce sindicaliştii din penitenciare se plâng că au 1 milion de ore suplimentare neplătite şi că bugetul instituţiei a fost redus, Tudorel Toader se pregăteşte să dea milioane de euro foştilor deţinuţi.
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei),
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)

Ministerul Justiţiei a anunţat marţi că lucrează la un proiect de lege care prevede conferirea de compensaţii materiale pentru deţinuţii care au stat închişi în condiţii necorespunzătoare şi nu au beneficiat de legea recursului compensatoriu, lege care, reamintim, a scos mai devreme de după gratii de-a valma tâlhari, violatori, pedofili etc.

"Avem măsuri de natură legislativă pe care trebuie să le propunem în aplicarea Hotărârii Pilot (a CEDO - n.r.). (...) Legea 169 a dat beneficiul celor şase zile considerate executate la 30 în condiţii necorespunzătoare, dar unii deţinuţi au ieşit din penitenciar înainte de octombrie 2017. Au stat în condiţii necorespunzătoare şi nu au beneficiul celor şase zile. CEDO ne spune să găsim şi pentru ei un remediu, prin care să le conferim despăgubiri, de data aceasta în bani. Prin urmare, la Ministerul Justiţiei se lucrează la un proiect de lege pentru conferirea de despăgubiri, compensaţii materiale, pentru perioada cât deţinutul a stat în condiţii necorespunzătoare, repet, dându-se o sumă pentru fiecare dintre zilele cât a stat în condiţii necorespunzătoare", a declarat Tudorel Toader, citat de Agerpres, în cadrul audierii sale la Comisia pentru constituţionalitate din Senat.

"Îi dai (bani - n.r.) numai pentru zilele cât a stat în condiţii necorespunzătoare. Va fi o lege cu impact financiar, că până la urmă trebuie bani. Rezultă obligaţia din Hotărârea CEDO, Hotărârea Pilot, nu este o invenţie românească, au aplicat-o şi alţii, spre exemplu, Ungaria, Italia şi alte ţări. Vom urma acelaşi drum pentru că, până la urmă, Hotărârea CEDO este obligatorie, iar dacă nu am îndeplini cerinţele, ne-am expune riscului unei condamnări de către CEDO cu o cheltuială, dar în acelaşi timp am rămâne cu problema nerezolvată în penitenciarele din România", a mai declarat Toader.

Reamintim că acest proiect al ministrului Justiţiei a fost criticat dur de reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor care-l acuză pe Toader că, deşi nu a realizat niciun proiect care să aibă ca rezultat modernizarea penitenciarelor, acum vrea să dea milioane de euro puşcăriaşilor.

Mai exact, ministrul ar vrea să dea compensaţie de 5 - 8 Euro/zi de detenţie pentru foştii deţinuţi, susţine FSANP.

"Despăgubirea de mai sus, la o medie de 4 ani a pedepsei executate, ar aduce între 8.000 şi 12.000 de Euro fiecărui fost deţinut. Ar fi, în total, câteva sute de milioane bune de Euro plătite din taxele şi impozitele victimelor, însă asta nu rezolvă o problemă uriaşă pentru infractori, care înţelegem de la politicieni specializaţi deja în a le plânge de milă că ar fi şi dânşii demni de respect şi chiar dezirabili", arată Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, în comunicatul de presă remis Epoch Times.

În altă ordine de idei, acelaşi ministru care, la o adică, ar fi dispus să dea milioane de euro deţinuţilor, subminează orice acţiune de reformă a penitenciarelor, susţin sindicaliştii. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne